Nytt isbjørnmøte:

– Den lot seg ikke skremme så lett

To personer møtte på isbjørn på Scott Turnerbreen, ikke langt fra Bolterdalen, torsdag ettermiddag. Det er sannsynligvis samme bjørn som møtte på et hundesledefølge i Bolterdalen onsdag.

Det er sannsynligvis den samme isbjørnen som besøkte Bolterdalen på onsdag som ble påtruffet på Scott Turnerbreen torsdag.
Det er sannsynligvis den samme isbjørnen som besøkte Bolterdalen på onsdag som ble påtruffet på Scott Turnerbreen torsdag.
Publisert

Sysselmannen reiste ut med helikopter mot området rundt klokka 16.45 torsdag.

– Vi har gjort en vurdering på hva vi gjør. Planen nå er at vi skal prøve å presse den en gang til, kanskje litt lenger enn i går. Vi håper jo at den vil forandre mening og tenke at den ikke vil gå den samme veien en gang til, sier sysselmannsførstebetjent Waldemar Lager.

Ombord i helikopteret er det isbjørnkyndig personell, får Svalbardposten vite.

Dersom bjørnen skulle dukke opp enda en gang, en tredje gang senere, vil Sysselmannen ta en ny vurdering. Det er svaret Svalbardposten får når vi spør om det neste trekket vil være å fly den bort.

Da bjørnen ble presset bort fra Bolterdalen onsdag ettermiddag, la den seg til ro to kilometer sør for Bolterskaret. Da lå den like ved en hytte i Tverrdalen. Sysselmannen tenkte da at når den var uthvilt og begynte å vandre igjen, så ville den mest sannsynlig gå videre nedover Tverrdalen mot Reindalen. Slik gikk det altså ikke.

– Ikke opplevd på mine år

Hytta i Tverrdalen tilhører selskapet til hundekjører Tommy Jordbrudal. Det var han og en av guidene hans som møtte på bjørnen på Scott Turnerbreen torsdag. De var på breen for å undersøke forholdene, for de har ofte turer opp til isgrotta på breen med turister.

(Saken fortsetter under kartet.)


– Dette er veldig trasig for oss som lever av å kjøre turister opp dit. Bjørnen var ikke redd i det hele tatt, og sto og spiste av skuteren min. Jeg skjøt mot den med en 44 Magnum-revolver på fem meters hold, men den reagerte ikke, forteller Jordbrudal.

Han forteller at bjørnen var liten, og er derfor ganske sikker på at det er samme bjørn som ble sett i Bolterdalen onsdag.
Jordbrudal har kjørt hund i det aktuelle området i 12 år, men har aldri sett ett isbjørnspor i Tverrdalen og Bolterdalen på alle disse årene.

– Det er fint med isbjørn, men når de er så sosiale som denne var så kan de fly den bort. Det kommer jo til å gå galt på et tidspunkt, det sier seg selv, sier den erfarne hundekjøreren.

Opprinnelig er planen hans å ta med et følge på fem turister opp til Scott Turnerbreen fredag. Nå får han avvente hva utfallet av Sysselmannens aksjon før han avgjør hva de gjør.

Powered by Labrador CMS