Fraktet til Kinnvika

Bybjørnen ble fraktet fra Longyearbyen til Kinnvika på Nordaustlandet torsdag ettermiddag. Nå er den merket slik at Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt skal kunne følge den.

Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt (t.v.) var med Sysselmannen og seniorrådgiver i naturforvaltning Eigil Movik for å bedøve og merke isbjørnen.
Publisert
Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt etter at isbjørnen er bedøvet. Bjørnen ble deretter fløyet til Nordaustlandet.

Mannskap fra Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt måtte bruke snøskuter for å innhente og bedøve bjørnen i Longyearbyen torsdag, ettersom det var tett snøvær og vanskelig å følge den fra helikopter. Den ble så trukket på en slede og lastet om bord i et av Sysselmannens helikopter.

– Isbjørnen ble fløyet til Kinnvika og transporten gikk greit, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Merket i helikopteret
Inne i helikopteret foregikk merkingen som skal gjøre det mulig å følge bjørnens bevegelser og identifisere den. Den fikk en klave med GPS-sporing rundt halsen. Klaven er programmert til å løsne om et halvt år for å unngå at den skal gi bjørnen ubehag. Som en ekstra sikkerhetsforanstaltning har klaven deler av skinn som vil råtne, og muttere i aluminium som skal irre i stykker når de kommer i kontakt med sjøvann, ifølge Sysselmannen.

Bjørnen fikk også øremerke og tatovering på innsiden av leppa. I tillegg ble det malt en stor L på bakparten. Alt dette skal bidra til å identifisere bjørnen hvis den dukker opp igjen.

En hann
Bjørnen er en 180 kilo tung hannbjørn som anslås å være cirka fem år gammel. Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt vil følge med på bjørnens bevegelser i tiden framover.

Powered by Labrador CMS