Isbjørn i Adventdalen

Natt til fredag søkte Sysselmannen etter isbjørn ved Longyearbyen. De fant ferske spor med retning innover Adventdalen.

Sysselmannen sende natt til fredag ut helikopter for å finne ut hvilken vei isbjørnen hadde tatt veien.
Sysselmannen sende natt til fredag ut helikopter for å finne ut hvilken vei isbjørnen hadde tatt veien.
Publisert

– Bjørnen har ruslet innover i retning mot Gruve 7. Om den fortsetter inn Adventdalen, slik det ser ut til, kommer vi til å avslutte søket. Vi kommer til å kjøre patrulje på morgenen for å sjekke at alt er i orden, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til Svalbardposten litt over klokken 3 natt til fredag.

Klokken 22.30 torsdag fikk Sysselmannen melding om bjørnespor ved Hiorthhamn. Et skuterfølge dro torsdag på tur til Revneset. Da de kom tilbake mot byen, hadde en bjørn gått i sporet deres. Sporene tydet på at bjørnen kunne være på vei inn mot Adventdalen eller hundegårdene.

Sysselmannen søkte først etter bjørnen med bil ved Endalen og den gamle flyplassen. Så sendte de skuterpatrulje.

– Skuterpatruljen fant spor, men det var vanskelige forhold med mye vann i dalen, tette regnbyger og hagl. Det gjorde det vanskelig å
følge dem, sier Olsen.
Sporene på Hiorthhamnsiden gikk så nært sjøen at det ikke var forsvarlig å følge dem med skuter.

Derfor sendte Sysselmannen i 1.30-tiden helikopter for å følge sporene. Litt over klokken 3 kunne de konstatere at bjørnen hadde satt kurs innover Adventdalen.

I 8-tiden fredag morgen gjorde Sysselmannen enda et søk for å sikre seg om at bjørnen ikke hadde kommet tilbake.

– Vi kjørte en ny tur innover dalen, og gikk litt rundt i terrenget, men så ikke tegn til at bjørnen hadde tatt veien tilbake. Med det som skjedde sist i minne har vi også søkt i området rundt Vei 238, men ikke sett noe spor av bjørn der heller, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen.

Powered by Labrador CMS