Sysselmannen fortviler:

– Båter som forstyrrer isbjørn gjør ting vanskelig for oss

En båt forstyrret sannsynligvis isbjørnen på Hiorthhamn natt til lørdag, slik at den la på svøm mot byen. Det førte til at Sysselmannen måtte opp i helikopter og jage den bort igjen.

Isbjørnen var på vei mot byen to ganger fredag kveld. Sysselmannen mener en båt med skuelystne var med på å forstyrre bjørnen slik at den svømte mot byen.
Isbjørnen var på vei mot byen to ganger fredag kveld. Sysselmannen mener en båt med skuelystne var med på å forstyrre bjørnen slik at den svømte mot byen.
Publisert

Når isbjørn kommer nært byen er Sysselmannens utgangspunkt å forstyrre den minst mulig, og samtidig beskytte folk. Fredag ettermiddag hadde bjørnen kurs mot Hiorthhamn på andre siden av Adventfjorden.

Les også: Måtte bruke helikopter for å jage isbjørn bort fra byen

Men på ett eller annet tidspunkt fikk den sannsynligvis ferten av hundegården, og gjorde et bevisst retningsskifte og begynte å krysse dalen. Sysselmannen, som til da kun hadde holdt bjørnen under oppsikt, besluttet å sette inn helikopter.

– Vi har erfaring med at det er vanskelig å styre en bjørn hvis den først har satt seg fore at den skal et sted. Men denne bjørnen hadde kurs for Hiorthhamn, og fikk antagelig bare et innfall om å krysse dalen. Den reagerte veldig på helikopterlyden. Selv på lang avstand viste den tegn til å trekke seg tilbake, sier fungerende politiavdelingssjef hos Sysselmannen, Vidar Arnesen.

Hensyn til bjørnen

Sysselmannen har i slike situasjoner hele tiden kontakt med fagpersoner som kan mye om isbjørn. Det kan være farlig for bjørnen å bli jaget for lenge, da den kan bli overopphetet.

Les også: Isbjørn svømte mot byen, personer måtte evakueres

Derfor ble det besluttet å lande helikopteret da bjørnen hadde kommet på «rett» kurs på andre siden av fjorden fra Longyearbyen.

Hannbjørnen la seg ned for å hvile ved ei hytte i området, og Sysselmannen holdt øye på den ved hjelp av kikkert fra operasjonsrommet på Skjæringa.

Les også: Slik ser det ut på Isfjord Radio etter isbjørnbesøket

– Vi henstiller til folk om å rette seg etter de instruksjoner som vi gir i slike situasjoner, enten gjennom våre egne nettsider, på sosiale medier eller gjennom Svalbardposten. Vi forsøker å være til stede i så mange kanaler som mulig, sier Arnesen, og fortsetter.

– Vår oppgave er å beskytte både folk og bjørn, og da må folk i byen spille på lag. Det er ikke for å være slemme at vi ber folk om å holde seg ved bilene sine når de står i Adventdalen. Hvis de vandrer ut i dalen for å få bedre bilder, så blir det et ekstra moment for oss å ta hensyn til. Det gjør ting vanskelig for oss, sier Vidar Arnesen.

Les også: Isbjørner besøkte Bjørn på Bjørnebo

Han understreker at de aller aller fleste av byens innbyggere retter seg etter instruksjoner.

Båter forstyrret

I dette tilfellet var det spesielt en båt på fjorden som kompliserte operasjonen.

– Først kom det en båt med kurs for bjørnen. Vi så med en gang at bjørnen ble veldig observant. Det var tydelig at dette individet er veldig følsom for motorlyd. Ved å anrope båten på radio, fikk vi snudd den, sier Arnesen.

Les også: Her rømmer isbjørnen fra Isfjord Radio

Da klokken nærmet seg midnatt la en mindre gummibåt ut og satte kursen mot bjørnen som lå på andre siden.

Båten kom innover Adventfjorden mot bjørnen, og dyret reagerte igjen. Denne gang med å reise seg opp og gå ned til vannkanten.

– Isbjørnen la på svøm på skrå innover fjorden. Hele tiden lå båten på fjorden, og virket som en slags «barriere» som gjorde at bjørnen ikke ville svømme utover, som hadde vært å foretrekke. Det førte til at vi måtte opp i helikopter igjen, og det var noe som vi ikke ønsket å gjøre, sier Arnesen.

Se mer: Fantastiske isbjørnbilder fra Hopen

Så fulgte en tre timer lang operasjon, der Sysselmannen ikke bare måtte forsøke å få isbjørnen til å gå i en retning vekk fra folk.

De måtte også få båtene, deriblant en tredje båt som kom inn for å se på bjørnen, vekk fra fjorden, og i tillegg evakuere noen mennesker som hadde en bålfest ved kajakklubben i Sjøområdet.

Unødvendig

Arnesen tror den ene båten som kjørte mot bjørnen natt til lørdag gjorde arbeidet med isbjørnen ekstra vanskelig.

Les også: Kjørte bil etter isbjørn på fjordisen

Han oppfordrer folk til å rette seg etter de instruksjonene som Sysselmannen gir i slike tilfeller.

– Vi hadde ikke planlagt å sette inn helikopteret igjen, og det var heller ikke ønskelig. Men spesielt den ene båten med skuelystne bidro til at isbjørnen ble urolig, og begynte å svømme mot bebyggelsen igjen, sier Vidar Arnesen.

Les også: Dette hadde guiden Yann (30) aldri sett før

Det er strengt forbudt å forstyrre isbjørn på Svalbard. Hvis isbjørnen endrer adferd som følge av menneskers opptreden kan dette medføre straffansvar.

– Det blir et definisjonsspørsmål, og vi skal snakke med de som førte den aktuelle båten. Slik vi ser det nå er det åpenbart at bjørnen ble påvirket av denne til en viss grad. Det kan jo også være at den husket lukten fra hundegården på vei utover mot Hiorthhamn, slik at den begynte å svømme innover igjen, men det hjalp definitivt ikke saken at båten kom og stilte seg opp der den sto, sier Arnesen.

Powered by Labrador CMS