Kvinne skadet av isbjørn - nå er den avlivet

En fransk turist ble skadet da en isbjørn tok seg inn i en teltleir på Sveasletta på nordsiden av Isfjorden i dag morges.

Sveasletta, nord ved Isfjorden.
Publisert Sist oppdatert

Kvinnen er ikke livstruende skadet, opplyser Sysselmesteren. Hendelsen skal ha skjedd ved Sveasletta nord ved Isfjorden.

- Sysselmesteren fikk melding like før klokken 08.30 i dag morges, og rykket ut med helikopter, opplyser sysselmesteroverbetjent Stein Olav Bredli.

Den skadde var en del av et turfølge på 25 personer som lå i telt på Sveasletta i Nordfjorden på nordsiden av Isfjorden.

- Etter det vi vet fikk den franske kvinnen skader i en arm. Det ble skutt mot isbjørnen som ble skremt bort fra området, forteller sysselmesteroverbetjent Bredli.

Har du tips i saken? Ring 906 61 016

Sykehus

Den skadde kvinnen er fraktet til Longyearbyen sykehus med helikopter.

- Det er en kvinne i 40-årene som er lettere skadd, opplyser pressevakt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Solveig Jacobsen.

- Vi har dialog med turoperatør og oppfølging av de berørte. Kriseteamet i Longyearbyen lokalstyre er varslet, sier Bredli.

Sysselmesteren sendte ut både artsforvalter og politi for å undersøke isbjørnens tilstand.

- Isbjørnen er lokalisert. Den er skadet og våre folk på stedet vurderer hva vi skal gjøre med den. Det er artsforvalter og politi som undersøker isbjørnen, vi har ikke fått endelig tilbakemelding, og det er uklart om den er død eller bare skadd, sa Bredli til Svalbardposten ved 11-tiden mandag.

Noen timer senere opplyser Bredli at bjørnen er avlivet.

- Da de fikk sett nærmere på bjørnen gjorde de en faglig vurdering av at den var hardt skadd, og måtte avlives. Saken etterforskes som en politisak, og vi har allerede gjennomført flere avhør, sier Bredli.

Isbjørnen er brakt inn til Longyearbyen for videre undersøkelse.

Flere observasjoner

Ambassaden til den skadde kvinnen vil rutinemessig bli varslet om hendelsen, opplyser Sysselmesteren.

Forrige uke måtte Sysselmesteren rykke ut for å evakuere en teltleir i Ekmanfjorden.

De hadde hatt besøk av isbjørn, men den lot seg ikke skremme av signalskudd.

– Isbjørnen hadde forsynt seg med mat i matteltet, som lå et lite stykke unna. Følget avfyrte flere flere signalskudd, men isbjørnen trakk seg ikke bort, fortalte sysselmesterførstebetjent Kjell Arne Lundin.

– Det har vært en del isbjørn i området i det siste, vi har fått varsel om en i Pyramiden, og en ved Skansbukta som var inne i en hytte, sa Kjell Arne Lundin i forrige uke.

Bredli sier at de siste ukers observasjoner gir en viktig påminnelse.

– En påminnelse om at det er isbjørn ute, og det er viktig at turoperatører og andre er bevisst på den faren, sier han.

Powered by Labrador CMS