Befinner seg enda i Adventdalen

Isbjørnen som har vært i Adventdalen siden søndag befinner seg fremdeles i området.

Isbjørnen befinner seg fremdeles i Adventdalen. Bilde tatt mandag formiddag.
Publisert

Siden i går, mandag, har den flyttet seg et par hundre meter østover. Sysselmannen var ute med helikopter i formiddag, og lokaliserte bjørnen, som trolig er en stor hannbjørn.

– Det er viktig å si at folk må være oppmerksomme på det, spesielt nå i mørketiden. Folk som ferdes ute må være klar over at den er der og ta sine forholdsregler, sier sysselmannsførstebetjent Magnar Silseth.

Den ble forsøkt jaget søndag, da den var nærmere Longyearbyen – uten at den brydde seg for mye om det. Der den er nå er utenfor såkalt «jagingsområde». Norsk Polarinstitutt er ikke kontaktet av Sysselmannen.

– Vi har erfaring med at isbjørn har kommet rundt Revneset, gått utover Adventdalen og videre sørover, så det er sånn sett ikke uvanlig, sier Silseth.

Jon Aars i Norsk Polarinstitutt forteller at det ikke er uvanlig at en isbjørn holder seg i samme område over flere dager.

– Det trenger ikke å bety noe spesielt, det er bare den tiden av året. Hvis den ikke finner noe å spise finner den nok ut at det er like greit å gå videre, sier han.

Aars spekulerer i om det er den samme bjørnen som var i byen tidligere i høst, i samme tidsperiode som angrepet på campingen skjedde.

– Det så ut som en vel voksen hannbjørn. Vi tok DNA-prøve fra den, men laben har ikke gjort analyser foreløpig, sier han.

Powered by Labrador CMS