Bjørnene er tilbake

Isbjørnbinna og de to ungene hennes er kommet tilbake til bynære områder.

Binna, her avbildet for tre dager siden, har kommet tilbake til bynære områder, og befinner seg nederst i Todalen.
Binna, her avbildet for tre dager siden, har kommet tilbake til bynære områder, og befinner seg nederst i Todalen.
Publisert

– Vi var ute en tur med helikopter fredag morgen, men så ikke bjørnene. De ble sist observert øst av Janssonhaugen, sier sysselmannsbetjent Trond Olsen fredag formiddag.

Han presiserer at bjørnen godt kan være i området selv om Sysselmannen ikke fikk øye på den.

– Folk må være klar over at det kan være bjørn i området, og må, som alltid på Svalbard, ta sine forholdsregler når de drar ut i felt, sier Olsen.

Det var ved lunsjtider torsdag at Sysselmannen fikk melding om observasjon av isbjørn i Todalen. Det ble raskt konstatert at det dreier seg om den samme binna som den siste tiden har kommet nært byen. Hun har følge av to unger. Da bjørnene var på Revneset i forrige uke ble de jaget utover av Sysselmannen med helikopter. Bjørnene dukket opp igjen to dager senere i Adventdalen og da gikk de i retning Todalen. Sysselmannen så til at bjørnene ble jaget til Coles Bay/Colesdalen, før de sluttet å følge dem.

Nå har de kommet tilbake samme vei, og ble oppdaget i Todalen, ved Gruve 6, ved lunsjtider torsdag. Sysselmannen har i samråd med Norsk Polarinstitutt besluttet å lose bjørnene til nordsiden av Adventdalen, gjennom Eskerdalen og i retning Sassenfjorden.

– Vi vil ikke at binna og ungene skal føle seg komfortabel så nært folk og i hytteområder. Håpet er å dressere dem til å forstå at å oppholde seg i disse områdene ikke er greit, sier sysselmannsførstebetjent Bjørn Gunnar Pedersen.

Det skal ikke være aktuelt å bedøve bjørnene for å frakte dem lenger unna på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS