Det var en syv år gammel hannbjørn

Isbjørnen som ble avlivet klokken 04 natt til 1. nyttårsdag i Hanaskogdalen har vært nær Longyearbyen før. I 2016 ble den fløyet til Nordaustlandet.

Isbjørnen som ble avlivet natt til første nyttårsdag var en syv år gammel hannbjørn.
Isbjørnen som ble avlivet natt til første nyttårsdag var en syv år gammel hannbjørn.
Publisert
Isbjørnen ble skutt i Hanaskogdalen.
Isbjørnen ble skutt i Hanaskogdalen.

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, sier at hannbjørnen ble bedøvd og merket i Adventdalen i april 2016.

– Den har altså vært her før. Den gangen ble han fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet, sier han.

Bjørnen er ikke merket med sender.

Isbjørnen ble første gang oppdaget i Longyearbyen sentrum ved 5-tiden torsdag 26. desember. Sysselmannen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap. Bjørnen ble da presset ut av byen og opp på Longyearbreen i løpet av morgenen. Ved bruk av helikopter ble bjørnen presset videre mot Colesdalen i løpet av torsdag.

Tidlig om morgenen lørdag 28. desember ble isbjørnen igjen observert i Longyearbyen. Den var da i området rundt restauranten Huset. Sysselmannen rykket igjen ut med alt tilgjengelig mannskap og fikk presset isbjørnen opp mot Longyearbreen med kjøretøy og helikopter. Planen var å presse isbjørnen helt til Van Mijenfjorden, cirka fire mil fra Longyearbyen.

I løpet av morgenen ble det også vurdert å bedøve bjørnen og frakte den langt bort fra bebyggelsen med helikopter. Fordi det ikke var tilstrekkelig isbjørnfaglig kompetanse i Longyearbyen nå i jula, var dette imidlertid ikke mulig å gjennomføre.

På grunn av vanskelige værforhold måtte pressingen av bjørnen avsluttes ved 15-tiden lørdag ettermiddag. Siste kjente posisjon på isbjørnen var da innerst i Bjørndalen. Tidlig om morgenen dagen etter ble bjørnen observert av folk på en hytte ytterst i Bjørndalen. Den var da nærgående på flere hytter i området. Sysselmannen sendte ut helikopter og tjenestefartøyet Polarsyssel for å forsøke å lokalisere den fra sjøsiden.

Sysselmannen hadde etterhvert ikke full kontroll på hvor bjørnen befant seg, og gikk ut med en generell advarsel til folk om å være svært varsomme.

Bjørnen dukket opp igjen ved bebyggelsen i Longyearbyen like over midnatt nyttårsaften og hadde trolig kommet fra Revneset. Det var da fjerde gang på kort tid at bjørnen var inne i eller like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS