Isbjørnen er dratt til sitt

Isbjørnen som gikk over Isdammen er ikke lenger i nærbeten av bosetningen.

Isbjørnen streifet Longyearbyen natt til i går. Den gikk over Isdammen, og forsvant etter hvert innover i Todalen.
Publisert
Isbjørnen kom helt i nærheten av Longyearbyen natt til onsdag.
Isbjørnen kom helt i nærheten av Longyearbyen natt til onsdag.
Bjørnen streifet Longyearbyen. Sysselmannen ble først varslet da den hadde passert Hiorthhamn. Den fortsatte over Isdammmen, tok seg en rast ved Bayfjellnosa, og forsvant innover Todalen.

– Det ble sjekket hvor bjørnen var i går, og vi har ingen grunn til å tro at den er i nærheten av Longyearbyenb lenger, sier sysselmannsførstebetjent Marit Elliingsen torsdag morgen.

Meldingen om at en isbjørn var på vei mot Longyearbyen kom inn klokken 23.15 tirsdag.

– Da vi fikk meldingen hadde bjørnen passert Hiorthhamn, og var på vei innover Adventdalen. Den krysset dalen etter hvert og gikk over Isdammen, forteller sysselmannsførstebetjent Bjørn Pedersen.

Les også: Så 14 isbjørner på ett døgn

Isdammen er Longyearbyens drikkevannskilde. Politifolkene fulgte bjørnens bevegelser fra veien. Da bjørnen kom opp i skråningen på andre siden av Isdammen svingte den østover og gikk igjen innover Adventdalen.

– Hvis den hadde svingt andre veien og gått mot hundegården, hadde vi nok prøvd å skremme den. Men siden den gikk andre veien, lot vi det være, sier Pedersen.

Fra arkivet: Her blir isbjørnen skutt med bedøvelsespil fra helikopter

Bjørnen gikk ikke innover Endalen, men da den kom til Todalen gikk den innover det dalføret. Klokken 03.00 natt til onsdag var bjørnen ikke lenger å se. Men Sysselmannen følte seg ikke trygg på at den ikke skulle komme tilbake.

– Vi holdt vakt i natt ved utløpet av Todalen. Det gjorde vi fordi bjørner fort kan endre retning når de vandrer slik, sier Pedersen, som ikke kan si om det var en hann- eller hunnbjørn.

Les mer: Dette hadde guiden Yann (30) aldri sett før

Bjørnen, som politiet mener var stor, kom ikke tilbake. Sysselmannen har ennå ikke besluttet om det blir en tur med helikopter onsdag for å finne ut hvor den er.

Powered by Labrador CMS