Siste: Avkrefter radar-bestilling

Selskap bak isbjørn-radar avkrefter bestilling til campingplassen. Misforsto henvendelse fra hytteeier.

SIKKERHET: Longyearbyen Camping skal få isbjørn-radar, melder nyhetsbyrået Reuters.
SIKKERHET: Longyearbyen Camping skal få isbjørn-radar, melder nyhetsbyrået Reuters.
Publisert

Det var i en lengre reportasje publisert hos det internasjonale nyhetsbyrået Reuters, at det ble påstått at Longyearbyen camping i løpet av 2021 skal utstyres med isbjørn-radar. Ingen lokale kilder kunne bekrefte dette og det viser seg at saken skyldes en misforståelse.

Ifølge journalisten som skrev den opprinnelige saken, hadde kilden misforstått.

– Det viser seg at vår påstand om en mulig installering på Svalbard, ikke er riktig, sier Geoff York, som jobber hos PBI, Polar Bears International.

– Vi antok at forespørselen vi fikk om å installere systemet på Svalbard, kom fra lokale myndigheter i samband med isbjørnangrepet der en person ble drept i august. Det viser seg at forespørselen kom fra en innbygger i Longyearbyen, som ønsket å ha radarsystemet på hytta. Vi ønsket å følge opp overfor lokale myndigheter for å undersøke mulighetene for å bruke vårt system flere steder på Svalbard. Men vi har ikke kommet så langt som å ta kontakt, sier York til den engelskspråklige nettavisa Icepeople.net. Les saken her (ekstern lenke).

Saken ble kjent tirsdag da daglig leder ved campingplassen, Michelle van Dijk, kunngjorde på Facebook sin undring over at hun ikke var orientert om at virksomheten hun driver angivelig skulle bli utstyrt med isbjørn-radar.

I Svalbardpostens første omtale av saken, kunne hverken Sysselmannen eller Longyearbyen lokalstyre bekrefte radar-nyheten. Med god grunn, viser det seg.

Men det aktuelle systemet finnes, og blir for tiden utprøvd i byen Churchill i Canada.

Powered by Labrador CMS