Isbjørnangrep i Mohnbukta

To ansatte i Polar X målte istykkelse da de ble angrepet bakfra. Isbjørnen, som ble skutt og drept, skulle etter planen obduseres tirsdag kveld.

Lettere skadd: Den skadde med bandasje rundt hodet går inn i ambulansen på flyplassen.
Publisert

To ansatte i Jason Roberts' firma, Polar X, målte istykkelsen i Mohnbukta da de ble angrepet bakfra.

– Det går bra med han, han er ikke alvorlig skadd. De holdt på å borre i isen da bjørnen angrep bakfra, sier Jason Roberts til Svalbardposten.

Det var den andre personen i følget som skjøt isbjørnen. Han ble igjen i Mohnbukta med Sysselmannen, som har startet etterforskning.

– Aggressiv isbjørn

De to i følget skal være erfarne turfolk. Begge skuterne var i gang, noe som sannsynligvis gjorde at de ikke hørte isbjørnen som nærmet seg, ifølge Roberts.

– Det er tydelig at dette var en bjørn som hadde bestemt seg for å angripe. Begge to er erfarne, fastboende folk, det er snakk om ren uflaks. Det skulle ikke ha skjedd, sier Roberts.

Gikk selv: Den skadde personen etter isbjørnangrepet ble kjørt til Longyearbyen sykehus. Vedkommende gikk selv ut av ambulansen.

Det er første gang på hans 30 år lange Svalbard-karriere at Roberts opplever at noen av hans ansatte blir skadd av isbjørn.

Isbjørnen, som er anslått til å veie cirka 250 kilo, skal obduseres tirsdag kveld.

– Dette gjøres av Sysselmannen i samråd med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Norsk Polarinstitutt, sier Terje Carlsen, kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen.

Det skal være snakk om en ung hannbjørn.

Klokken 12.00 opplyser kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, at folk fra Sysselmannen er i Mohnbukta.

– De har startet etterforskning og sak er opprettet, sier han.

Stille forrige helg: Mohnbukta forrige helg. Da var det ingen tegn eller spor etter isbjørn.

Isbjørn er skutt og drept

En mann ble angrepet og skadet av en isbjørn i Mohnbukta på østsiden av Spitsbergen i dag morges, skrev Sysselmannen i en pressemelding. Sysselmannen fikk melding om hendelsen klokken 9.25 tirsdag morgen. Isbjørnen er skutt og drept. Det var to personer i turfølget. Sysselmannens helikopter dro til stedet med lege ombord.

Gikk selv ut av ambulansen

Helikopteret landet på Svalbard lufthavn rundt klokken 11.00. En ambulanse kjørte inn med en person til sykehuset. Han gikk selv ut av ambulansen. Svalbardposten har ikke fått noe mer informasjon rundt dette av Sysselmannen.

Etter det Svalbardposten erfarer skal det ha vært observert mye isbjørn og -spor i Mohnbukta de siste dagene.

Det er første isbjørnangrep på Svalbard siden hendelsen på campingen i fjor høst. Det endte fatalt.

En mann ble tirsdag morgen angrepet av isbjørn på østkysten av Spitsbergen.
Powered by Labrador CMS