Isbjørnen er skutt

Sysselmannen har avlivet isbjørnen som har oppsøkt bebyggelsen flere ganger den siste tiden. Det var ikke lenger en forsvarlig situasjon.

Isbjørnen som har oppsøkt bebyggelsen den siste tiden er skutt.
Publisert

Isbjørnen ble avlivet klokken 04.00 i Hanaskogdalen natt til 1. januar. Sysselmannen skriver videre i en pressemelding på sine nettsider:

Bjørnen ble oppdaget i Adventdalen på vei mot IGP like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen rett etter midnatt nyttårsaften. Sysselmannen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap og fikk presset bjørnen mot Revneset og Hanaskogdalen.

- Isbjørnen ble avlivet, ikke på grunn av en akutt situasjon, men de siste dagene har denne bjørnen vist en helt spesiell adferd i forhold til å ville trekke mot bebyggelsen Longyearbyen og således utgjøre en fare for folk i byen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

- Vi har gjort mange forsøk på å løse situasjonen på andre måter enn å avlive bjørnen, men uten å lykkes og uten at bjørnen har respondert som vi ønsket. I en tid på året hvor det er nattemørkt hele døgnet har vi har svært dårlig oversikt. Vi har ikke mannskapsressurser til å passe på befolkingen 24 timer i døgnet framover, påpeker sysselmannen.

- Fordi det ikke har latt seg gjøre å frakte den bort, turte vi ikke lenger ta sjansen på at vi klarte å holde god nok kontroll på den. Vi besluttet derfor til slutt at vi måtte avlive bjørnen. Dette har vi støtte for både i regelverk og i tråd med egen isbjørninstruks, sier hun.

Isbjørnen ble første gang oppdaget i Longyearbyen sentrum ved 05-tiden torsdag 26. desember. Sysselmannen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap. Bjørnen ble da presset ut av byen og opp på Longyearbreen i løpet av morgenen. Ved bruk av helikopter ble bjørnen presset videre mot Colesdalen i løpet av torsdag.

Tidlig om morgenen lørdag 28. desember ble isbjørnen igjen observert i Longyearbyen. Den var da i området rundt restauranten Huset. Sysselmannen rykket igjen ut med alt tilgjengelig mannskap og fikk presset isbjørnen opp mot Longyearbreen med kjøretøy og helikopter. Planen var å presse isbjørnen helt til Van Mijenfjorden, cirka fire mil fra Longyearbyen.

I løpet av morgenen ble det også vurdert å bedøve bjørnen og frakte den langt bort fra bebyggelsen med helikopter. Fordi det ikke var tilstrekkelig isbjørnfaglig kompetanse i Longyearbyen nå i jula, var dette imidlertid ikke mulig å gjennomføre.

På grunn av vanskelige værforhold måtte pressingen av bjørnen avsluttes ved 15-tiden lørdag ettermiddag. Siste kjente posisjon på isbjørnen var da innerst i Bjørndalen. Tidlig om morgenen dagen etter ble bjørnen observert av folk på en hytte ytterst i Bjørndalen. Den var da nærgående på flere hytter i området. Sysselmannen sendte ut helikopter og tjenestefartøyet Polarsyssel for å forsøke å lokalisere den fra sjøsiden.

Sysselmannen hadde etterhvert ikke full kontroll på hvor bjørnen befant seg, og gikk ut med en generell advarsel til folk om å være svært varsomme.

Bjørnen dukket opp igjen ved bebyggelsen i Longyearbyen like over midnatt nyttårsaften og hadde trolig kommet fra Revneset. Det var da fjerde gang på kort tid at bjørnen var inne i eller like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS