Isbjørnen på vei inn Koslådalen

Sysselmannen fulgte etter isbjørnen med snøskuter utover Adventdalen. Da den gikk innover Koslådalen slapp de den.

Isbjørnen ble sitt sett ved minnesmerket ved Operafjellet, på vei inn Koslådalen.
Isbjørnen ble sitt sett ved minnesmerket ved Operafjellet, på vei inn Koslådalen.
Publisert

– Isbjørnen gikk inn dit selv, den ble ikke jaget. En periode gikk den midt i snøskuterløypa så det var behov for å ha observasjon på den, i tilfelle det skulle komme noen kjørende, forteller sysselmannsførstebetjent Magnar Silseth til Svalbardposten klokken 14.30.

Tilbakemeldingene av de som var ute er at det var en liten bjørn. Sporene ble målt til 15 centimeter lange og 18 centimeter brede. Silseth berømmer de som først meldte fra om isbjørnen.

– Vi hadde folk raskt ute på bakgrunn av at melderne informerte oss raskt, sier han.

Redd for ledning

Det var i Todalen, i hytteområdet til vest, at isbjørnen først ble observert. Da Sysselmannen kom hadde den kurs vestover mot fjorden. De begynte å jage den østover, men isbjørnen kom seg inn i innhengningen i den gamle fyllinga ved Gruve 6.

– Den kom seg over gjerdet igjen men virket redd for å krysse høyspentledningen som går ved veien. Det ble litt frem og tilbake der før den kom seg over veien og begynte å gå utover Adventdalen, sier sysselmannsførstebetjenten.

Han oppfordrer alle til å være oppmerksomme når man er på tur, og at folk melder fort fra hvis de skulle møte på isbjørn.

Isbjørn på Fredheim

Sysselmannen har også fått melding om at isbjørn har ramponert Fredheim. Feltinspektørene som er der har vært i Longyearbyen i natt og i dag for å handle, men skal etter planen ut igjen i dag.

– Vi drar ut med helikopter nå, i og med at feltinspektørene er i byen, for å sikre så fort som mulig. De har hatt isbjørn der tidligere, etter at de dro ut fredag 12. mars, forteller Silseth.

Sysselmannen har fått melding om isbjørn på Fredheim, og drar ut med helikopter for å sjekke.
Sysselmannen har fått melding om isbjørn på Fredheim, og drar ut med helikopter for å sjekke.
Powered by Labrador CMS