Advarer etter helikopterinspeksjon:

Forsker: – Isbreene har hatt et veldig dårlig år

Etter en smeltetung sommer har flere av de lokale isbreene fått mer og større bresprekker. Nå oppfordres turglade Svalbardianere til å ta ekstra forholdsregler når de skal ut på tur.

Bildet viser området som normalt sett brukes som oppkjøring fra Adolfbukta på Nordenskiöldbreen. Ifølge rapporten er det også betydelige sprekkområder i toppen av Nordenskiöldbreen, øst for Hellerusthamaren.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst skrev Svalbardposten om Eero Rinne som advarte om at en ny, og stor bresprekk har oppstått på Tellbreen.

Nå viser nye bilder fra en helikopterinspeksjon gjort i oktober at flere breer ser ut til å ha dannet brede og langsgående sprekker.

– Isbreene har i år hatt et veldig dårlig år. Da vi gjorde undersøkelser i sommer så kunne vi se mye mer av toppene på isbreene, og vi ser mer og mer bresprekker høyere opp på breene hvor det ikke har pleid å smelte, sier professor i glasiologi ved UNIS, Andy Hodson.

– Kan bli skummelt

Hodson forteller at den tunge snøsmeltingen i sommer derfor har ført til at bresprekkene som normalt ligger ved fjellsidene nå har blitt både blir større og flere, så folk må være ekstra observante.

– Noen av de passene folk bruker mye, som har breer på seg, må man nå i år være mye mer oppmerksomme på. Det kan spesielt bli skummelt i de passene hvor det går fra isbre til fjell. Flere av de lokale breene er ganske utsatt, så folk må være forsiktige, sier Hodson.

Professor i glasiologi ved UNIS, Andy Hodson.

Inspeksjonsflyvningen er et samarbeid mellom Sysselmesteren og Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps, og gjennomføres for å kunne bidra til bedre lokalkunnskap før sesongen starter.

Blant det som det rapporteres om i år er nye smeltevannskanaler før nedre del av Königsbergbreen mot Mohnbukta og betydelige sprekkområder i toppen av Nordenskiöldbreen, øst for Hellerusthamaren.

Breene som ble sjekket i oktober:

Königsbergbreen – Heuglinbreen – Petermannbreen – Potpeschnigbreen – Philippbreen – Filchnerfonna – Lomonosovfonna – Nordenskiöldbreen – Filchnerfonna – Philippbreen – Von Postbreen – Rabotbreen – Kokbreen – Slakbreen – Sjaktbreen.

I tillegg er ishulen som i fjor var å finne ved nedre del Rabotbreen nå helt borte.

– Den ishulen hadde kollapset helt da vi fløy forbi der i oktober, men det var ventet. Da jeg besøkte den i fjor, kunne man se dagslys inne i hulen. Det er et dårlig tegn, sier Hodson.

– Dette året er mye verre

Derfor kommer han også med en klar oppfordring til folk som skal ut på tur både til fots og på skuter kommende sesong:

– Ikke ta noen snarveier og hør på lokale råd. Nordenskïoldbreen for eksempel har beveget seg mye i år og har nå dannet bresprekker hele veien. Så denne sesongen vil det være ekstra viktig at folk hører på lokale råd og erfaringer, og fra folk som har vært ute i felt, sier Hodson og legger til:

– Alle husker året 2020, men dette året er mye verre. Foxfonna, hvor jeg gjør mine målinger, har aldri hatt et verre år enn i år. Så denne vinteren må det komme godt med snø for å klare å fylle igjen sprekkene. Folk må være oppmerksomme på at snøbroene kan bli mye dårligere denne vinteren enn tidligere.

Den fulle rapporten med bilder kan du se her.

Powered by Labrador CMS