Servicegebyr for reinjakta er momspliktig fastlandstjeneste

Selv om du er bosatt på Svalbard, må du betale noen kroner i moms for å få jakte rein.

Det er irriterende for noen, men å felle en rein på Svalbard i år medfører at man må betale noen få kroner i moms.
Publisert

15. august starter reinjakta på Svalbard. 336 personer eller sammenslutninger har fått fellingstillatelse i år, og skal etter denne datoen ut på tildelt område for å finne og felle sine tildelte dyr.

Enkelte har reagert på at de må betale moms for å jakte rein på momsfrie Svalbard. Det dreier seg riktignok ikke om det helt store beløpet, men det skal være momsfritak på Svalbard, og en del har derfor latt seg irritere over dette.

Les også: Se hvem som får dra på reinjakt i år

Gebyret for fellingstillatelsen, som i sin helhet går til Svalbards Miljøvernfond, er momsfritt. Men det kreves moms av servicegebyret og SMS-kvitteringen som folk får. Totalt må jegerne ut med fire kroner og 60 øre i moms.

Forklaringen ligger i at både servicegebyr og sms-kvittering er tjenester som leveres fra fastlandet.

– Reinjakta på Svalbard administreres av fastlandsselskapet Inatur, som er et momspliktig selskap. Servicegebyret og kvitteringen som sendes ut regnes som en fastlandstjeneste, og derfor regnes det moms av dette, sier rådgiver i natur- og artsforvaltning Gustav Busch Arntsen hos Syselmannen.

Les også: Jegerne finstilte siktet, da stilte reinen seg opp foran blinken

Sysselmannen har vært i dialog med Inatur om saken, men selskapet klarte ikke å ordne momsfritak for tjenesten for årets reinjakt på Svalbard.

– Vi skulle gjerne sett at momsen ikke var på gebyret, men det er ikke så mange kronene. Det er mer et irritasjonsmoment enn noe annet, sier Arntsen.

Powered by Labrador CMS