Har bestemt hva som skjer med reinsjakten

Tross et utbrudd av rabies på Svalbard, blir reinsjakten gjennomført. Men det er noen endringer sammenlignet med tidligere år.

Det er nye regler for jakten i 2018.
Publisert

Det opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

Onsdag klokken 00.00 er det klart for jaktstart på Svalbard, og mange har nok lurt på hvilke konsekvenser utbruddet av rabies som er påvist ville få.

For i vinter ble en rev avlivet på Hopen etter å ha angrepet hundene der. Denne fikk senere påvist rabies.

I sommer gikk det fra vondt til verre, da en reinsimle ble avlivet utenfor Ny-Ålesund. Også denne med rabies.

Da varslet Sysselmannen at dette kunne få konsekvenser for reinsjakten.

Blir jakt, ikke ta ut kjeven

Sysselmannen har den siste tiden hatt kontakt med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet, for å fatte en avgjørelse rundt årets jakt. Ett av alternativene var å stanse all jakt på reinsdyr.

Det er det besluttet å ikke gjøre, dermed blir det avviklet jakt for de som har fått tildelt løyve.

En endring blir det derimot. Tidligere år har det vært praksis å levere inn kjevene på de skutte dyrene, dette blir ikke gjort i år.

Rabiesviruset finnes i høy konsentrasjon i spytt og spyttkjertler, hjerne, ryggmarg og væsken som omgir sentralnervesystemet (cerebrospinalvæske), opplyser Sysselmannen.

Råd

Det er også kommet noen råd fra Helsedirektoratet.

De fraråder personer som ikke er fullvaksinert å delta på årets reinsjakt. En fullvaksinasjon består av tre doser, som må tas med korrekt intervall.

Har det gått mer enn to år siden fullvaksinering, og man ikke nylig har undersøkt beskyttelsen fra vaksinene gjennom en blodprøve, skal man få en dose (boosterdose) så snart som mulig, helst før jakten begynner, skrive Sysselmannen. (Her kan du lese resten av rådene rundt vaksine).

Det blir presisert at kun dyr som oppfører som normalt bør jaktes på, og det blir anbefalt å bruke tykke plasthansker, og gjerne vernebriller, under slakting.

Hodet bør ikke fradeles, man skal ikke åpne ryggsøylen og heller ikke skjære ut kjeven.

Om man får kutt i huden unders slakting eller håndtering av dyret, eller fått spytt eller vev fra hjernen eller ryggmargen i øynene, munnen eller på plasser med rifter/sår i huden, skal man kontakte helsetjeneste så raskt som mulig.

Dette gjelder også om man blir bitt av en fjellrev.

Slik skal du stelle slakteutstyr etter bruk. (Ekstern link).

Powered by Labrador CMS