Vanninntrengingen i Gruve 7:

Jobber for å unngå ytterligere skade

Det kommer fremdeles inn vann i Gruve 7, og hvis ikke den nye strømforsyningen kommer på plass i løpet av et par uker vil det sannsynligvis medføre en ny katastrofe.

Gruvesjef Per Nilssen forteller at man fremdeles håper på å starte opp igjen i oktober, selv med nye utfordringer.
Gruvesjef Per Nilssen forteller at man fremdeles håper på å starte opp igjen i oktober, selv med nye utfordringer.
Publisert

Det er to plasser det kommer inn vann i gruva, og det var i den ytterste delen at Store Norske mistet kontrollen. I og med at det ble oversvømt der falt strømforsyningen ut, og da stoppa pumpene i den innerste delen i tillegg.

– Vannet som har kommet inn i den innerste delen har sannsynligvis rent ut i gamle områder i gruva, og vi er veldig redde for at de områdene fylles opp slik at vannstanden helt innerst også begynner å stige, sier gruvesjef Per Nilssen.

Hvis vannet begynner å stige der, kan det etter hvert renne ut på driftsområder hvor det står maskiner.

– Det ville ha vært en katastrofe, for det utstyret er veldig kostbart å erstatte, sier han.

Hårfine marginer

Nesten daglig har de inspeksjoner i den innerste delen av gruva, via en nødutgang. Vannstanden er stigende, men det skjer ikke veldig fort, ifølge gruvesjefen.

– Hvor lang tid har dere før vannet når de nevnte driftsområdene?

– Vi er veldig usikre. Men vi tror, med en god klype salt, at vi har mellom en og halvannen uke før det eventuelt blir en større krise. Det er forsåvidt ganske hårfint, men vi tror og håper at marginene er på vår side, svarer Nilssen.

I løpet av uken skal Kystvakten bistå i å få strømkabelen på plass.

– Selve kabelen kom til Svalbard torsdag kveld forrige uke. Det er totalt elleve tromler, og de tre første er tromla ut. I kveld, mandag, kommer Kystvakten til Svalbard for å hjelpe oss med å legge ut det resterende. Det er vi veldig takknemlige for, sier gruvesjef Per Nilssen.

Kystvakten kommer til Svalbard for å bistå Norsk Polarinstitutt, men skal altså i tillegg hjelpe Store Norske. Helikopter fra Airlift er leid inn og elektrikere fra Assemblin skal være med på operasjonen.

Håper på oktober

Sist Svalbardposten snakket med Nilssen fortalte han at det er tenkt oppstart i oktober. Det er fremdeles målet.

– Det er fremdeles vanskelig å spå noe, men vi håper på oktober. Det spørs hvilke overraskelser som dukker opp underveis, hittil har det ikke vært noen store overraskelser. Det utstyret vi trodde var drukna, er drukna. Vi har derfor satt i gang planer for å kunne erstatte det, sier han.

Ny skiftordning

Gruvearbeiderne har jobbet hardt siden vanninntrengingen ble oppdaget. For at folk skal få hente seg litt mer tilbake til hektene har de derfor gått over i en ny skiftordning, hvor busen jobber en uke på og en uke av.

– Folk har virkelig stått på. Det har gitt gode resultater, men også resultert i at folk blir slitne. Den nye skiftordningen gjør at folk får bedre tid til å hente seg inn, sier Nilssen.

I tillegg til at det blir mye fysisk jobb forteller gruvesjefen at hendelsen også har vært en psykisk utfordring for flere av gruvearbeiderne.

– Det er jo snakk om arbeidsplassen sin, og så plutselig skjer det en katastrofe. Det kunne ha gått ordentlig «gæli», og man så ikke helt enden på det i starten. Nå føler nok de fleste at vi er over det stadiet, og gjør vårt beste for å komme i gang så fort som mulig. Men det er fremdeles mange tunge tak å ta, sier Nilssen.

Powered by Labrador CMS