Den omkomne er identifisert:
Jobbet på campingen
Det var den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte (38) som ble drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen i natt. Han lå i teltet sitt da han ble angrepet av bjørnen.
Det bekrefter kommunikasjonsansvarlig hos Sysselmannen, Terje Carlsen.
Kootte skal ha blitt angrepet i teltet mens han sov, og deretter blitt dratt ut av teltet av isbjørnen. Det forteller assisterende sysselmann, Sølvi Elvedahl, til Svalbardposten.
– Det ble avfyrt flere skudd mot bjørnen. Vi vet at avdøde var i live når våre folk kom til stedet, og gikk bort ikke lenge etter, sier hun.
Han var hardt skadet, og det ble forsøkt med livreddende førstehjelp og etter hvert gjenoppliving, ifølge Elvedahl.
De øvrige som befant seg på campingplassen er tatt hånd om av helsepersonell og psykososialt team fra Longyearbyen lokalstyre. Alle bodde i telt på campingplassen. De er ikke fysisk skadet, og vil bli avhørt utover dagen. Det dreier seg om tre tyskere, en nordmann, en finne og en italiener, skriver Sysselmannen i en pressemelding.
Isbjørnen som ble skutt og drept skal obduseres. Det er ikke klarlagt om denne bjørnen er en av de to bjørnene som har vært i nærområdet til Longyearbyen tidligere denne uken.
Politiet etterforsker saken videre og vil blant annet klargjøre hendelsesforløpet.
Sist en person ble drept av en isbjørn på Svalbard, var da en britisk skoleelev ble drept i en teltleir ved Von Post-breen i august i 2011.
Kootte hadde sin andre sesong på Longyearbyen Camping. Han ble kontaktet av eieren av campingen, Michelle van Dijk, tidligere i sommer. Uken etter stod han på Svalbard, ansvarlig for å drive overnattingsstedet for sommeren. Han var arbeidsledig i Nederland som en følge av pandemien, og trivdes godt i Longyearbyen, sa han til Svalbardposten tidligere i sommer.
De seks som overlevde isbjørnangrepet sier at de er sterkt preget av hendelsen og at deres tanker nå går til den omkomnes familie og venner. De ønsker ikke å snakke med pressen, men skriver i en felles uttalelse:
«Vi har nå behov for ro og at vi får lov til å sørge over vår venn som er død. Vi ønsker å takke Longyearbyens befolkning og Sysselmannen for deres innsats og støtte gjennom denne vanskelige dagen».