Over en halv million til Jørns kamp

Jørn Dybdahl har brukt opp sparepengene på kreftmedisin som ikke dekkes av det offentlige. Nå har svalbardsamfunnet stilt opp med økonomisk hjelp.

En spontan innsamlingsaksjon for Jørn Dybdahls kamp mot kreften har til nå fått inn over en halv million kroner. Dybdahl bruker en medisin som ikke dekkes av det offentlige, og behandlingen koster ham om lag en million kroner i året.
Publisert
SIdsel Mellerud Svarstad, her sammen med mannen Christian, startet innsamlingsaksjonen for Jørn Dybdahl.

– Alle i Longyearbyen kjenner Jørn, og da jeg leste om hans kamp mot kreften i VG, tenkte jeg på hva jeg kunne gjøre. Så jeg opprettet ei lukket facebook-gruppe der jeg inviterte inn mine bekjente på Svalbard, forteller initiativtaker til innsamlingsaksjonen for Jørn Dybdahl, tidligere sysselmannsførstebetjent Sidsel Mellerud Svarstad.

Hun forteller videre at det kom inn 200.000 kroner på kontoen hun opprettet nærmest med en gang, og det ble stort påtrykk fra ande hold også. Derfor åpnet hun facebookgruppa, og informerte Dybdahl om aksjonen. Fredag er det kommet inn over en halv million kroner på kontoen.

Fortvilet situasjon

For tre år siden fikk Jørn Dybdahl, som har bodd i Longyearbyen i over 30 år, nyrekreft. De siste seks månedene har han gått på immunterapimedisingen Nivolumab, som han responderer positivt på. Medisinen stimulerer kroppens egne immunceller til å angripe kreftcellene, og har vist seg å være langt mer effektiv enn tradisjonell medisin mot avansert nyrekreft. Problemet for Dybdahl er at Nivolumab ikke dekkes av det offentlige helsesystemet. Det betyr at han må betale medisinen og reisene til behandling i Oslo selv.

– Det koster meg om lag en million kroner i året å gå på Nivolumab. Til nå har jeg brukt en halv million kroner av egne oppsparte midler på behandlinger, forteller Dybdahl.

En stor del av kostnadene er moms til staten, som gjør utgiftene ekstra tung å bære.

Fornøyd med fokus

Jørn Dybdahl er rørt over støtten han har fått fra lokalsamfunnet. Givergleden gjør at han får et økonomisk pusterom ut i neste år, forhåpentligvis til norske myndigheter får i stand en avtale med produsenten av medisinen, som er det amerikanske legemiddelfirmaet Meyer. Nivolumab er godkjent i både Sverige og Danmark, men foreløpig har Statens legemiddelverk ikke klart å få i stand en innkjøpsavtale myndighetene synes er god nok.

Dybdahl tenker på andre som er i samme situasjon som ham.

– Det er 150 andre som sitter i samme båt som meg. Jeg er fornøyd med å ha fått oppmerksomhet rundt saken og lagt press på legemiddelverket. Det er for dårlig at vi ikke får den medisinen vi trenger, sier han.

E-post til myndighetene

Sidsel Mellerud Svarstad synes det er hårreisende at ikke Dybdahl og andre i samme situasjon får gratis tilgang til en medisin som kan forlenge livene deres.

– Jørn og de andre i hans situasjon blir på en måte offer for en prosess som staten er inne i. Det er synd når redelige folk som betaler skatter og avgifter ikke får den behandlingen de trenger når de blir syke, sier hun.

Svarstad har i en e-post henvendt seg til Helse- og omsorgsdepartementet med problemstillingen. At folk i Dybdahls situasjon får stein til byrden med å må betale moms på medisinen ii tillegg, blir der trukket fram som spesielt urimelig.

– Hvis initiativet kan være å gi Jørn og andre i hans situasjon en dag eller et år lengre å leve, så er det verd det, sier Svarstad.

Powered by Labrador CMS