Julenissen i Tynset ønsker seg postkassa

Men Po Lin Lee har ennå ikke bestemt seg for hva hun skal gjøre med den. Postkassens eier føler seg forskjellsbehandlet av Longyearbyen lokalstyre.

Nissefar og nissemor på Savalen i Tynset har både pakkemaskin og pepperkakehus.
Nissefar og nissemor på Savalen i Tynset har både pakkemaskin og pepperkakehus.
Publisert

– Postkassen ville passet fint på Savalen, men det er krevende med frakt, om ikke Rudolf kommer med postkassen selv, sier Per Morten Hektoen som driver destinasjon Savalen i Tynset.

Der er det 550 kvadratmeter med pakkemaskiner, eventyr-trone, postkontor, pepperkakehus og inne i skogen ligger julenissens hus.

Hektoen bekrefter at han var i Longyearbyen forrige uke for å se på postkassen, men sier de ikke har inngått noen endelig avtale med eier Po Lin Lee.

Ifølge avisa Tysværingen.no, ønsker Savalnissen mer oppmerksomhet rundt sin virksomhet og å få flere turister til å besøke Julenissens «mekka».

Flere er interessert

Postkassens eier Po Lin Lee sier at hun har interessenter fra mer enn tre land, men at hun ennå ikke har bestemt seg for hva hun skal gjøre med det røde byggverket.

– Det kommer an på frakten. Longyearbyen lokalstyre vil ha den fjernet så fort som mulig, men det er ikke så lett. Det er mye organisering med båt, toll og mye papirarbeid, sier Lee.

Hun forteller at prisen for å få fraktet postkassen til et nytt sted er høyere, enn for å bygge en ny.

– Men postkassen betyr mye for meg. Jeg ønsker å beholde den og prøver å finne en god løsning, sier hun.

Lee fikk beskjed fra LL i september i fjor om at hun måtte fjerne postkassen, og har hatt sporadisk epostkontakt med LL siden, hvor hun har bedt om at postkassen må få stå. I juli i år møtte hun byggesaksavdelingen i Longyearbyen.

– Hvorfor tok du ikke tak i saken tidligere, om postkassen er så viktig for deg?

– Jeg har jobben min, jeg må jobbe og tjene penger også. Jeg er i Longyearbyen hele sommeren, og var her i fjor sommer. Hvorfor fullførte ikke LL saken på sommeren, mens jeg fremdeles var her? spør Lee.

Hun har nå sett på mulighetene for å lagre postkassen midlertidig i påvente av nedskiping.

Postkassen er 9,3 meter høy og står mellom Po Lin Lees butikk og rubbhallen til Svalbard Wildlife Eiendom.
Postkassen er 9,3 meter høy og står mellom Po Lin Lees butikk og rubbhallen til Svalbard Wildlife Eiendom.

– Dette er en stor boks. Du kan kanskje flytte den en gang, men ikke to. Da blir den ødelagt. Det er mange tekniske problemer jeg forsøker å løse. Men jeg har selvsagt dialog med LL, men jeg trenger tid for å løse dette, sier hun.

– Du fikk beskjed om å fjerne kassen i september i fjor, har du ikke fått nok tid?

– Jeg prøvde flere ganger å få tillatelse til å ha kassen stående svarer, svarer Lee.

Ikke betalt

Lee har fått dagbøter siden postkassen ikke er fjernet innen fristen. Disse har nå kommet opp i over 120.000 kroner. På spørsmål om hvorfor hun ikke har betalt, og hva hun kommer til å gjøre med dagbøtene sender Lee nok et spørsmål tilbake:

– Jeg bidrar til turistnæringen i byen og turistene liker postkassen. Hvorfor vil LL straffe meg men ikke eieren av teltet ved siden av? Han har ikke fått dagbøter selv om også teltet skulle vært fjernet. Hva er forskjellen? At jeg er utenlandsk kvinne og han en norsk mann? spør hun.

Lee ligger også til at om hun hadde visst fra første dag at hun ville få bøter for postkassen, ville hun bygget den et annet sted.

– Men du visste at du ikke hadde en permanent tillatelse til å ha postkassen stående?

– Ja, men jeg søkte om slik tillatelse innen to år. Hvorfor hjalp ingen meg med å gjøre ferdig søknaden? LL skulle ha hjulpet meg med å fylle den ut riktig. Jeg fikk avslag bare fordi jeg ikke sendte inn nabovarslingspapiret, sier Lee.

Hun kan ikke si noe om hvor lenge hun blir i Longyearbyen denne gangen.

– Jeg bor i Longyearbyen, men drar på jobbreiser, sier hun.

Hvilken jobb hun har, bortsett fra å drive postkassen, vil hun holde privat.

Lee har foreløpig ingen nye planer for tomten.

– Jeg må spørre LL hva som kan gjøres. Reguleringene endrer seg hele tiden, sier Lee.

Har ikke bestilt riving

Byggesaksjurist Sofie Grøntvedt Railo i LL fortalte mandag ettermiddag at hun venter på en epost fra Po Lin Lee i løpet av dagen om framdriften for fjerningen av postkassen. Lee har flere ganger fått utsatt fristen for selv å fjerne postkassen.

– Har dere nå satt en endelig frist for riving, dersom hun ikke fjerner den selv?

– Vi har foreløpig ikke booket avtale for riving av postkassen. Jeg håper eieren finner en løsning og at vi slipper å rive og kaste postkassen. Men det er ikke noen uendelig frist lenger, sier hun.

Når det gjelder påstanden om at LL burde ha hjulpet Lee med å få fullført søknaden, svarer Railo at de som kommer til LL får veiledning.

– Vi har veiledningsplikt. Men samtidig, da vi sendte ut et brev om at det manglet nabovarsel i søknaden, informerte vi om at det var lite sannsynlig at postkassen ville bli godkjent i henhold til arealplanen, og at hun selv måtte vurdere hva hun skulle gjøre videre. At man sender inn en søknad betyr ikke nødvendigvis at man får tillatelse, sier Railo.

Området hvor postkassen står er regulert til forretning/næring, mens kassen går inn under turistformål.

Like ved siden av postkassen står en rubbhall som LL krevde fjernet i 2009. Eieren Svalbard Wildlife Eiendom ved Arne Kristoffersen satt opp hallen uten tillatelse, skrev Svalbardposten i mai. Etter mye brevveksling med LL fikk selskapet ha rubbhallen stående under forutsetning av at den ble kledd med bølgeblikk. Det har ikke blitt gjort. Kristoffersen sa til Svalbardposten i mai at årsaken til at han ikke har kledd inn hallen er at han ikke vil ha den stående. Han har en byggesak på tomta, men har ventet på at den nye arealplanen skulle bli ferdig.

– Hvorfor må Po Lin Lee fjerne postkassen og betale dagbøter, og ikke Svalbard Wildlife Eiendom?

– Vi har vært i kontakt med Arne Kristoffersen. Han har ventet på at arealplanen skulle bli vedtatt, og er innenfor arealplanformålet. Han må gjøre noe for å få tiltaket godkjent, men vil komme inn under arealplanformålet i motsetning til postkassen. Grunnen til at det har tatt så lang tid med rubbhallen, er også at det har vært problematikk med overvann, sier Railo.

Hun avviser at Lee har blitt forskjellsbehandlet fordi hun er kvinne og utenlandsk.

– Nei, det skal ikke være noen grunn til det. Vi bryr oss ikke om hvem som er tiltakshaver men om tiltaket, sier byggesaksjuristen.

Powered by Labrador CMS