Leder:

Kafé til besvær

Det er ikke så mange som er i stand til å drifte Rabalder når man ser hva som kreves av kvalifikasjoner.

FULLT: Rabalder er en viktig møteplass i Longyaerbyen. Her fra valgdebatt ved forrige lokalstyrevalg. Oppunder 200 personer fikk med seg politikernes budskap.
FULLT: Rabalder er en viktig møteplass i Longyaerbyen. Her fra valgdebatt ved forrige lokalstyrevalg. Oppunder 200 personer fikk med seg politikernes budskap.
Publisert

I 2010 overtok Hurtigruten Svalbard driften av Rabalder i Kulturhuset. Nå har kontrakten gått ut og Longyearbyen lokalstyre (LL) har vært på jakt etter nye leietagere som kan drifte den populære kaféen i Longyearbyen. Det har ikke vært enkelt. Det kan man forstå. LL trår forsiktig denne gangen når de skal inngå ny avtale. Den forrige avtalen brakte ikke penger i kassen hverken til LL eller til Hurtigruten Svalbard. Første gang det ble betalt husleie for driften var i 2017. Det er faktisk bare betalt husleie for tre av de elleve årene kaféen har vært i drift. Til sammen 302.639 kroner på elleve år, altså rundt 30.000 kroner i året i husleie.

Kontrakten mellom LL og Hurtigruten Svalbard har vært omstridt, men også forståelig. Som et bunnfradrag for investering i kjøkken til to millioner kroner, ble avtalen undertegnet med at leietager ikke skulle betale husleie før omsetningen oversteg fire millioner i året. Dette har altså skjedd tre år.

Nå er det nok ingen i LL som tror at Rabalder skal bli en stor inntektskilde. Å drive kulturhus-kafe har aldri vært stor business – det viser driften av mange liknende kaféer på fastlandet. At Svalbards mest industrielle aktør ikke blir med videre viser også at dette ikke har vært noe for bunnlinja for selskapet.

Når en så stor og profesjonell aktør som Hurtigruten Svalbard er ute av dansen, står det ikke så mange igjen til å drifte denne typen virksomhet. For kravene som LL setter for å drive Rabalder er strenge. Da søknadsfristen for å levere tilbud til LL gikk ut 15. oktober, var det bare kommet inn to søknader. Ingen av dem tilfredsstilte kravene som var satt for å drive kafeen. Det hele endte med at saken ble sendt tilbake til start. «Det er få anbydere og de treffer ikke helt på enkelte av kriteriene som må forstås som absolutte. Administrasjonen har derfor gjort noen tilpassinger på kriteriene.» Det sa lokalstyreleder Arild Olsen til Svalbardposten denne uka. Hva de skal tilpasse kommer ikke frem, men det er mulig at de må tilpasse at vi er et samfunn med 2.500 innbyggere og ikke veldig mange som driver i denne spesifikke bransjen. De som har kunnskap har nok med sine egne virksomheter og når forventning til inntjeningen ikke er stor, blir dette vanskelig.

LLs kvalifikasjonskrav legger til grunn at det bare er fra før en profesjonell som får lov å drive stedet. Dette stedet er ikke for drømmen om å starte kafédrift. Her må foretages årsregnskap fremlegges, opplysninger om omsetning innenfor fagfeltet serverings- og kioskvirksomhet de siste tre årene. Redegjørelse som gjelder foretakets kvalitetssikringssystem/-styringssystem. Kopi av produkt- og/eller systemsertifikat utstedt av akkrediterte sertifiseringsorgan eller tilsvarende dokumentasjon. Og det er mer, mange flere kriterier som må oppfylles for å komme i betraktning.

Kanskje det er noen av disse kriteriene LL skal vurdere når ny anbudskonkurranse utlyses. Kanskje de også burde hatt innovasjon, kreativitet og idealisme som kriterium for de som skal drive Rabalder videre. Nå risikerer vi at Rabalder blir stående tomt fra nyttår. LL bør jobbe hardt for at det ikke skjer.

Powered by Labrador CMS