Skredfare i Nybyen:

– Kan bli langvarig evakuering

Store snøskavler kan falle ned fra Gruvefjellet. Sysselmannen beordrer evakuering av Nybyen på ubestemt tid.

EVAKUERES: Brakkene på oversiden av veien i Nybyen ble evakuert også i påsken på grunn av skredfare.
EVAKUERES: Brakkene på oversiden av veien i Nybyen ble evakuert også i påsken på grunn av skredfare.
Publisert

Det er basert på snøskredfaglige vurderinger fra Skred AS og NVE, heter det i en pressemelding, at Sysselmannen har besluttet å evakuere bygningene på oversiden av veien i Nybyen inntil videre.

Husene må være tømt innen klokken 18 idag, fredag. Det blir samtidig innført oppholds- og ferdselsforbud i området.

Skavlene langs toppen av Gruvefjellet etter siste dagers snøfall har nådd fra fem til syv meters høyde. Dersom disse faller ned, kan de treffe bebyggelsen. De kan også utløse flakskred i fjellsiden. Værmeldingene for helgen har også spilt inn i vurderingen. Det er ventet sterk vind og snø framover.

- Det er knyttet stor usikkerhet knyttet til når og om skavlene kan løsne og falle ned. Dette avhenger blant annet av temperatur, sol og snøforhold. Konsekvensene kan bli store dersom de når bebyggelsen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Tiltakene vil vare til skavlene ikke lenger utgjør en trussel, sier hun. Tidsperspektivet er usikkert fordi det er vanskelig å vurdere sannsynligheten for nedfall av skavler.

– Sammen med Skred AS, NVE og Longyearbyen lokalstyre (LL) vil vi gjøre ukentlige vurderinger av situasjonen og evakueringen og ferdsels- og oppholdsforbudet, men vi understreker at det at det er svært usikkert når dette kan oppheves. Hensynet til liv og helse går alltid først, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

- LL har direkte kontakt med alle berørte aktører og jobber for å skaffe tilfredsstillende løsninger i en situasjon som vi antar kan bli langvarig, opplyser administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i Longyearbyen lokalstyre.

Powered by Labrador CMS