Redningsaksjon ved Slakbreen:

Kjørte seg fast på alene-tur

Mannskap fra Sysselmannen og Røde Kors har dratt ut for å bistå en mann som har kjørt seg fast ved Slakbreen.

Sysselmannen og mannskap fra Røde Kors har rykket ut til Slakbreen, hvor en person har kjørt seg fast.
Sysselmannen og mannskap fra Røde Kors har rykket ut til Slakbreen, hvor en person har kjørt seg fast.
Publisert

Vedkommende skal ha kjørt utenfor en bakke og satt seg fast. Redningsaksjonen ble igangsatt klokken 12.00 søndag formiddag.

– Han klarer ikke å komme seg løs selv. Han skal ikke være skadd, men Røde Kors og politiet er på vei mot Slakbreen for å hjelpe han. Værforholdene er som de er i Longyearbyen nå, forteller sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen.

Kritisk til alene-tur

Redningsmannskapene er et par timer unna, ifølge Hansen. Som en følge av bresprekker og smeltevannskanaler kjører de rundt breen, noe som gjør at det tar ekstra lang tid.

Mannen, som er fastboende i Longyearbyen, er alene på tur. Det er Sysselmannen generelt kritisk til, ifølge Hansen.

– Vi ville aldri, overhodet, anbefalt det. Da er man kjempesårbar, og har ingenting å gå på, sier hun.

Mannen skal være godt kledd og har med seg telt. Dette har han fått beskjed om å slå opp, i påvente av at redningsmannskapene kommer frem.

Flere redningsaksjoner

I helgen har Sysselmannen rykket ut til flere redningsaksjoner. Lørdag formiddag fikk de melding fra et fiskefartøy om at en i mannskapet hadde fått en krabbeteine over seg og brukket armen. Båten fikk beskjed om å dra mot Hopen, fordi de var for langt unna til at helikopteret kunne rykke ut.

– De må være innen 100 nautiske mil for at vi skal kunne bistå. Meldingen kom klokken 10.00 lørdag formiddag, men den ble 19.00 før vi tok av herfra, forteller Hansen.

Samme ettermiddag fikk de melding om en person som hadde skadd seg på Vindodden. Vedkommende ble hentet og tatt med til sykehuset i Longyearbyen.

Ingen dramatikk

En uke med flere redningsaksjoner er mer vanlig enn uvanlig, ifølge Hansen.

– Det har vært stille den siste tiden, men det er dette som er hverdagen. Det har ikke vært noe dramatikk knyttet til noen av oppdragene, men det krever ressurser, sier sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen.

Powered by Labrador CMS