Klassekampen feirer 50-årsdag i nord

Consto-ansatt Carl Mathias Karlsson (28) takket ikke nei til tre ukers gratis abonnement på den rødeste av norske aviser.

Carl Mathias Karlsson (t.v.) tegnet seg for et tre ukers langt gratisabonnement da Peder Østring sto på stand for jubilanten Klassekampen utenfor Svalbardbutikken tirsdag.
Carl Mathias Karlsson (t.v.) tegnet seg for et tre ukers langt gratisabonnement da Peder Østring sto på stand for jubilanten Klassekampen utenfor Svalbardbutikken tirsdag.
Publisert

Svalbardposten tok en tur innom standen til Klassekampen utenfor Svalbardbutikken tirsdag. Der var Carl Mathias Karlsson i ferd med å tegne seg for et tre uker langt gratisabonnement på Klassekampen.

– Jeg kommer fra Oslo, og kjenner litt til avisen fra tiden der, sier 28-åringen.

Klassekampen ble i sin tid lansert i forbindelse med et landsmøte i Sosialistisk Folkeparti, og første utgave ble publisert 7. februar 1969. I dag har avisen et opplag på 27.855 (2018) og gis ut seks dager i uka.

I løpet av sommerhalvåret skal avisen, som er godt plassert på venstresiden i den norske avisfloraen, besøke 50 byer og tettsteder i Norge for å feire seg selv. Det er ikke tilfeldig at Longyearbyen er en av disse stedene, forteller Peder Østring (28) som sto på torget tirsdag.

– Klassekampen har lang historie på Svalbard. I 70-årene skrev Jon Michelet for avisen da han drev med gravende journalistikk her. Han skrev jo også «Orions Belte» med inspirasjon herfra, sier Østring.

Jon Michelet var redaktør i Klassekampen i perioden 1997-2002. Han døde i april i fjor.

Østring forteller at Svalbard også er interessant for Klassekampen i samband med norsk utenrikspolitikk og det viktige klimaspørsmålet. Ole Magnus Rapp, som har bidratt med mange artikler i Svalbardposten i en årrekke, er avisens mann i Tromsø. Rapp er titt og ofte å se i bygatene i Longyearbyen.

– Klassekampen er også en avis som satser på papir, og som vokser på den plattformen. Det er ikke så vanlig i dagens medielandskap, sier Østring.

Powered by Labrador CMS