Leder:

Vernet og kullfritt?

Sannsynligheten for mer vern er stor.

Blir Svalbard nå fullstendig kullfritt til fordel for miljø, klima og omdømme?
Publisert
Eirik Palm, redaktør

Forslagene til løsninger for å sikre kulldriften på Svalbard kommer på løpende bånd. Det er lite eller ingenting som tyder på at en gjennomsubsidiert kulldrift blir løsningen. Da er det er mer som likner på en styrt avvikling av kulldriften, for kull er ikke god latin og prisene spiller heller ikke på lag.

Regjeringens politiske hodepine fortsetter lengst nord. Styrets avgjørelse var høyst ventet, sett i forhold til kvartalsmeldingene som pekte på lave priser og store underskudd. Her framgikk det også at det måttes settes en deadline for avgjørelsen om videre drift i den nye Lunckefjellgruva, og at dette må skje i høst, alternativt neste vår. Å vente med oppfaringen vil kreve enda høyere priser for at Store Norske skal oppnå overskudd, men kullprisene er konstant lave. Dermed var det et enkelt regnestykke. Når dette skrives gjenstår det en halv kilometer med oppfaring i Svea. Så er de fleste i oppfaringen ferdige. Om fem måneder er også strossepanelet avsluttet. Og i juni neste år er det bare vaktmestere igjen, de som skal vedlikeholde gruveganger, vei og annen infrastruktur. Håpet er at det skal bedre seg før 2019, for etter det er det definitivt slutt for kull i Svea.

Det er det antakelig uansett, for den politiske vinden blåser ikke i retning av mer kull. Det har vi sett i det offentlige ordskiftet og senest i kommunevalget på fastlandet. Og i nabolandet Sverige har Vattenfall bestemt seg for å kvitte seg med brunkullet. Det siste året har vist at Ispallen sannsynligvis kommer til å få ligge i fred, mens planen om kulldrift på Bassen forblir en plan.

"Løsningen ligger i så fall i Svalbards miljøvernlov"

Men hva om andre ønsker å drive etter subsidiert modell på kjente forekomster? Bergverksloven krever 1.500 dagsverk i løpet av fem år på hvert utmål for at rettigheter ikke skal falle i det fri. Det betyr at Store Norske uansett vil måtte bruke ressurser her i overskuelig framtid, med mindre områdene fredes. For når et utmål først faller i det fri i et fredet område, er det ikke mulig å gjøre ny utmålsforretning her.

Den nye Svalbardmeldingen kommer til å legge vekt på forsk-ning, utvikling, undervisning og reiseliv og utviklingen av ny industri. Men sannsynligvis også på et Svalbard som etterhvert skal bli helt kullfritt. Løsningen ligger i så fall i Svalbards miljøvernlov. Om denne eller kommende regjeringer vil gjøre det, gjenstår å se. Men sannsynligheten for videre vern er stor.

Powered by Labrador CMS