Leserbrev:

Tenker du grønt, stem blått

Energiforsyningen på Svalbard vil kunne utløse nye muligheter for Svalbardsamfunnet, skriver Høyre-representanter.

SLAGORD: – Vi tror på å kutte utslippene uten å kutte utviklingen, skriver leder av Høyres næringsfraksjon på Stortinget, Margunn Ebbesen.
Publisert

Det er umulig å ikke bli skremt av rapporten til FNs klimapanel. FNs generalsekretær sier det er «code red for humanity» og sommeren har på skremmende vis vist at ekstremvær som hetebølger og ekstremnedbør blir vanligere. Men det gir også muligheter.

Så hva har det egentlig å si her i Longyearbyen og på Svalbard og hva kan vi gjøre? Høyre har i regjering ført en politikk som kutter utslipp fem år på rad, samtidig som vi også sørger for arbeidsplasser og økonomisk vekst. Vi vil jobbe sammen med næringslivet for å kutte utslipp, ikke bare stå der med en lang pekefinger og snakke om alt man ikke bør gjøre. Kampen for lavere utslipp kan gjøre livene våre bedre der vi bor, og sikre oss jobber også i fremtiden.

Høyre tror på det grønne skiftet og at vi gjennom det både kan kutte utslipp og skape arbeidsplasser. Samfunnet står overfor en enorm omstilling. Det er krevende med endringer, men det gir oss også muligheter til skape noe nytt. Et glitrende eksempel på det er det som skjer bl.a hos Isfjord Radio som vi besøkte i juni. Der Store Norske Energi er i gang med et energiprosjekt som vil erstatte dieselforbruk med fornybare løsninger. Ikke minst vil den nye energiforsyningen på Svalbard kunne utløse nye muligheter for Svalbardsamfunnet.

Noe av det viktigste vi som enkeltpersoner kan gjøre i hverdagen er å se på hvordan vi kan minske utslippene våre knyttet til transport. Derfor har Høyre satset stort på insentiver til elbiler. Resultatene har ikke latt vente på seg. Nå i 2020 var nesten 55 prosent av nybilsalget elbiler. Nå vil vi satse enda mer på hurtig- og lynlading i hele landet. Slik at det ikke bare er billigere, men også enklere å velge en bil uten utslipp.

Å gjøre det dyrere å forurense er ansett som den mest effektive og treffsikre måten å redusere utslipp på. Derfor går Høyre til valg på å gradvis øke CO2-avgiften frem mot 2030. Det vil gjøre det dyrere å forurense, men hver eneste krone som kommer inn via avgiften skal gå tilbake til folk og bedrifter. Og for oss som bor ute i distriktet vil også pendlerfradraget økes. Det blir dermed billigere for deg å velge grønne løsninger. Klimakampen har alt for lenge handlet om alt som er “vondt og vanskelig”, vi i Høyre tror på å kutte utslippene, uten å kutte utviklingen.

For det går i riktig retning. I Norge har vi nå de laveste utslippene på 28 år. Det går ikke på langt nær raskt nok, men det skjer mye. Regjeringens klimaplan kombinerer utslippskutt med å skape sårt tiltrengte jobber over hele landet, også på Svalbard. Ikke bare satser vi massivt på nye teknologier som karbonfangst og lagring, havvind, hydrogen og grønn skipsfart, vi satser også tungt på jernbane, utslippskutt i by og bygd, sirkulær økonomi, og vannkraft. De grønne økningene i årets budsjett er på over 11 milliarder kroner! Det er massivt, og det skaper flere jobber.

Tenk grønt - stem blått!

Powered by Labrador CMS