Skal åpne Nato-møte tirsdag

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er en av flere som skal holde innlegg når Natos parlamentarikerforsamling møtes i Longyearbyen tirsdag.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen skal innlede konferansen i Natos parlamentarikerforsamling i Longyearbyen tirsdag morgen.
Publisert

I morgen, tirsdag, skal klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) innlede på konferansen til Natos parlamentarikerforsamling i Longyearbyen. Han skal snakke om globale konsekvenser av klimaendringer og relaterte sikkerhetspolitiske tema.

Møtet i Natos parlamentarikerforsamling høstet krass kritikk fra Russland for noen uker siden. Russisk UD kalte samlingen for en prvokasjon, og et brudd på «ånden i Svalbardtraktaten av 1920». Flere eksperter Svalbardposten har snakket med mener kritikken er grunnløs.

Det er om lag 60 parlamentarikere fra Natos medlemsland som møtes i Longyearbyen denne uken. Møtene finner sted på Unis, og blant de som skal holde innlegg, foruten Helgesen, er sysselmann Kjerstin Askholt, internasjonal direktør ved Norsk Polarinstitutt Kim Holmén og sjef for Kystvakten Sverre Engeness.

I andre del av konferansen, som finner sted tirsdag ettermiddag, skal statssekretær Marit Berger Røsland (H) i utenriksdepartementet innlede. Hun skal snakke om internasjonalt samarbeid i Arktis og rollen til Arktisk råd. Deretter blir det tre andre innlegg, før det skal diskuteres i plenum blant parlamentarikerne.

Statsråd Vidar Helgesen er mandag i Ny-Ålesund hvor han ledsages av internasjonal direktør ved Norsk Polarinstitutt, Kim Holmén. Ifølge programmet skal statsråden få ei innføring i en del av forskningen som foregår i og rundt Ny-Ålesund.

Powered by Labrador CMS