Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden

Ingen steder i verden går oppvarmingen raskere enn på Svalbard. Nå viser en fersk studie at temperaturøkningen er dobbelt så stor som forskerne hittil har observert.

Smelter: Sjøisen smelter og med det øker lufttemperaturen i områdene ved Barentshavet raskt.
Smelter: Sjøisen smelter og med det øker lufttemperaturen i områdene ved Barentshavet raskt.
Publisert

Med nye måleserier fra værstasjoner nord og øst på Svalbard har forskere fra Meteorologisk institutt dokumenter at oppvarmingen i disse områdene faktisk er dobbelt så stor som i Longyearbyen og Ny-Ålesund i vest. Bare de siste 20 årene har temperaturen nordøst på Svalbard økt med over fem grader.

- Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt og leder av den nye studien som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports onsdag.

De nye resultatene overgår alt vi kjenner når det gjelder observerte temperaturendringer. Ingen andre steder på kloden ser ut til å ha større oppvarming enn nettopp over det nordlige Barentshavet.

Mer ekstremvær

Den eksepsjonelle oppvarmingen kan føre til mer ekstremvær i Nord-Amerika, Europa og Asia.

- Dette er et varsku om hva som kan skje i resten av Arktis, sier Isaksen.

Det er den smeltende havisen som er hovedgrunnen til at temperaturen på land øker så mye som den gjør. Isen har tidligere ligget som et kjølende teppe over Barentshavet, og når den forsvinner stiger lufttemperaturen kraftig.

- Den tydelige sammenhengen mellom smeltningen av havis og oppvarmingen er tydelig dokumentert i studien vår, sier Isaksen.

Meteorologisk institutt overvåker utbredelsen av havisen ved Svalbard og i Arktis daglig gjennom tjenesten cryo

Sånn gjorde de det:

Forskerne har utarbeidet, kvalitetskontrollert og analysert et nytt og stort datasett fra værstasjoner på øygruppene Svalbard og Frans Josef Land i det nordlige Barentshavet. Datasettet har en unik romlig dekning, og strekker seg lengre tilbake enn det som tidligere har vært tilgjengelig. For første gang har det vært mulig å studere observerte temperaturendringer fra det nordlige og østlige Svalbard.

Powered by Labrador CMS