Derfor er det rekord-lite is:

– Ingen tvil om at klimaforandringer er årsaken

Det har aldri vært mindre is rundt Svalbard i september enn i år. Årsaken er varmere klima, mener ekspertene.

VARMERE: Rekord-lite is og høyere temperaturer i september, melder Meteorologisk Institutt.
Publisert

Det skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding. Det var også 2,9 grader varmere enn normalt på øya denne måneden.

Siden august har det smeltet rundt 70 000 kvadratkilometer is utenfor Svalbard. Fra mars i år har det smeltet en halv million kvadratkilometer med is i området.

– Det er ingen tvil om at issmeltingen skyldes klimaendringer. I år har vi hatt en uvanlig varm sommer nettopp i området rundt Svalbard og Sibir. Sammen med den øvrige globale temperaturstigningen, gir dette store konsekvenser i Arktis, sier klimaforsker Signe Aaboe ved Meteorologisk institutt.

Temperaturen i september har ligget over normalen på alle våre målestasjoner i Arktis. På Svalbard lå gjennomsnittstemperaturen 2,9 grader høyere enn det som er vanlig. Normalen som vi sammenligner årets måned med, er et gjennomsnitt fra tredveårsperioden 1961-1990.

Det var også 2-3 grader varmere på Østlandet og i Troms og Finnmark i gjennomsnitt enn det man regner som vanlig i september. Månedstemperaturen for hele landet lå 1,7 grader over normalen. Det gjør årets september til den 15. varmeste september-måneden i en serie som går tilbake til 1900.

Relativt varmest var det i Troms og Finnmark og på Østlandet med avvik på 2,0 til 3,0 grader over normalen.

Powered by Labrador CMS