Mystisk funn i Trygghamna

Da de var på tur med turister til Trygghamna, gjorde to guider på båten Noorderlicht et spennende funn.

Dyreskrotten ble funnet hundre meter over havet, ved morenen til Protektorbreen i Trygghamna.
Dyreskrotten ble funnet hundre meter over havet, ved morenen til Protektorbreen i Trygghamna.
Publisert
Dette er en kloskate slik den ser ut når den er levende.
Dette er en kloskate slik den ser ut når den er levende.

Inntørkede rester av et dyr. – Det kan se ut som en øgle av et eller annet slag, sa de to da de kom inn i Svalbardpostens lokaler og viste fram bilder.

Bildene viser en halvveis inntørket dyreskrott, delvis med skinn som er kledd med pigger. Funnet ble gjort ved morenen til Protektorbreen rundt hundre meter over havet. Kunne det være en forhistorisk skapning som hadde smeltet fram fra isen i breen? Eller har dette kommet med havstrømmer fra sydlige strøk?

Svalbardposten sendte bildene til Unis. Der finnes det vel noen med kompetanse på feltet, tenkte redaksjonen. Unis sendte også forespørselen videre til Naturhistorisk Museum i Oslo, der Jørn Hurum - kjent for tidligere øglefunn på Svalbard - skulle se på saken.

Mens det ble spekulert høyt både her og der, kom biologer på Unis fram til noe som sannsynligvis er riktig svar. Og det er ikke like eksotisk som mange kanskje hadde håpet på. Det er likevel spennende å finne ut hva dette er. Ja, så hva var det? Jo, en kloskate eller en arktisk rokke, altså en fisk. Begge disse artene hører hjemme i farvannene rundt Svalbard, og har blant annet pigger - torner. Dermed ble mysteriet løst.

Svalbardposten setter pris på at folk holder øyne og ører åpne når de ferdes i naturen. Den overrasker stadig.

Powered by Labrador CMS