Øker med halv korkpenge-million

Det går mot et mindre korkpenge-kutt enn foreslått.

HØYREPOLITIKER: John-Einar Lockert fremmet forslaget om å øke årets korkpenge-tildeling med en halv million kroner.
HØYREPOLITIKER: John-Einar Lockert fremmet forslaget om å øke årets korkpenge-tildeling med en halv million kroner.
Publisert

Korkpenge-saken avgjøres endelig av politikerne i lokalstyret 15. september. Flertallet vil bevilge tre millioner kroner, viser protokollen fra Oppvekst- og kulturutvalget forleden.

Det er en halv million kroner mer enn foreslått av administrasjonen i Longyearbyen lokalstyre (LL). Likevel er det en reduksjon fra fjorårets tildeling, som var på fire millioner kroner. Det er koronakrisen som gjør at man ser seg nødt til å kutte, for å sikre seg penger til neste år. Korkpengene utgjøres som kjent av overskuddet på Nordpolet som frykter at korona-året 2020 ikke vil gå med særlig overskudd.

Mer fra Venstre

Flertallets forslag ble fremsatt av John-Einar Lockert (H). Mindretallets to stemmer tilhørte Venstre, som ville øke årets bevilging enda mer, til 3,5 millioner kroner.

Det er Oppvekst- og kulturutvalget som tildeler korkpenger. I år skal de "ta ekstra hensyn til aktiviteter som er eller kan bli spesielt rammet av koronasituasjonen og smitteverntiltak", ifølge vedtaket.

1,5 millioner kroner av korkpengene som normalt skulle blitt delt ut i år, overføres til neste års tildeling.

Usikkerhet

Korkpengene utgjøres av overskuddet fra driften av Nordpolet AS og fordeles av lokalpolitikerne, etter innstilling fra LL, til velferdsformål for innbyggerne.

«Det er (..) ikke godt å si hvilket nivå overskuddsutbetalingene vil bli de kommende årene, da det både er usikkerhet rundt Nordpolets omsetning i tiden fremover og usikkert hvilke konsekvenser flyttingen til nye lokaler vil få», heter det i sakspapirene.

Powered by Labrador CMS