Koronasituasjonen:

Regjeringen utsetter gjenåpning

– Vi blir aldri helt kvitt smitten, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse i dag.

Utsetter: Bent Høie og Regjeringen utsetter gjenåpningen i to uker.
Utsetter: Bent Høie og Regjeringen utsetter gjenåpningen i to uker.
Publisert

– Det er knyttet usikkerhet til hvordan Delta-varianten vil slå ut i Norge. Regjeringen har derfor valgt å følge rådet fra Helsedirektoratet og FHI og ikke iverksette trinn fire i gjenåpningsplanen nå, sa Høie. Dermed blir det heller ingen forandringer for testing av uvaksinerte som skal reise til Svalbard og kapasitetsbegrensningene på hotell.

En ny vurdering av om vi kan gå til trinn 4 vil skje i midten av august.

Delta- varianten har i sommer tatt over som den dominerende varianten i Norge, og andelen som er smittet av denne varianten øker. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet peker i sitt oppdragssvar på at det særlig er utviklingen i Norge og internasjonalt de siste dagene som tilsier at gjenåpningen bør utsettes.

Gjennom hele pandemien har regjeringen prioritert barn og unge først. Nå er det svært viktig å legge til rette for at skolene kan åpne på grønt nivå ved skolestart. Det krever at vi har god kontroll på smittesituasjonen.

– Vi må gjøre det vi kan for at barn og unge kan starte med en normal skolehverdag etter ferien. En videre gjenåpning nå vil øke risikoen for at flere skoler må åpne på gult eller rødt nivå og dermed ramme barn og unge, sier Høie.

Det er likevel slik at barnehager, skoler og SFO i områder med mye smitte bør planlegge for gult nivå. Dette gjelder særlig barnehager og SFO, som åpner tidligere enn skolene i august.

Regjeringen har bestemt å utsette trinn fire i ytterligere to uker, grunnet usikkerhet tilknyttet deltavarianten av koronaviruset. En ny vurdering vil bli tatt i midten av august. Samtidig kommer det flere lettelser i tiden fremover.

Mindre justeringer i trinn 3

Det gjennomføres noen mindre justeringer i trinn 3. Disse endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 2. august.

• I dag kan barn og unge delta på idretts- og kulturarrangementer, slik som kamper og stevner, på tvers av regioner og kretser. Nå blir det samme mulig også for voksne.

• Bedrifter og organisasjoner som ønsker å ha sosiale tilstelninger for sine ansatte, slik som kick-off-samlinger, må i dag forholde seg til reglene om private arrangementer. Dette innebærer strengere begrensninger på antall deltagere enn faglige samlinger. Slike tilstelninger blir nå definert som et offentlig arrangement. Det er en forutsetning at arrangementet skjer i regi av en ekstern aktør.

• Det gjøres unntak fra innreiserestriksjonene for mindreårige barn som reiser til Norge sammen med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjonene på annet grunnlag enn koronasertifikat. Barn som reiser med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjoner på grunnlag av koronasertifikat, har tidligere fått et slikt unntak, og kan i dag reise inn.

• Passasjerferger som seiler fra et grønt land til et land med karanteneplikt uten å ta om bord nye passasjerer, skal ikke regnes som offentlig transport etter covid-19-forskriftens regler om unntak fra innreisekarantene for reisende med kortvarig opphold i områder med karanteneplikt.

Powered by Labrador CMS