Leder:

Så e det på 'an igjen

Denne regjeringen ikke har lært noe om planlegging og informasjonsflyt når de iverksetter koronatiltak rettet mot Svalbard.

Ny sprøyte: Nå er det bare å vente på neste sprøyte. Her får redaktør i Svalbardposten, Børre Haugli sin første vaksinedose tidligere i år.
Ny sprøyte: Nå er det bare å vente på neste sprøyte. Her får redaktør i Svalbardposten, Børre Haugli sin første vaksinedose tidligere i år.
Publisert

Det synger Jan Eggum, men han synger ikke om korona, omikron, covid og pandemi. Han synger om rå kjærlighet, svik, nye kvinner, familie og realisme. Selv om livet kan være uberegnelig og vanskelig, er det lett å foretrekke livet inne i Eggums tekst enn en ny runde i pandemiens grep.

Så e det på 'an igjen: Torsdag klokken 16.00 kom beskjeden fra regjeringen og helsetoppene at vi går inn i en ny nedstengning. Ikke så omfattende som tidligere, men likevel alvorlig nok for de kommunene på Østlandet som er mest berørt av de nye tiltakene. I en av pressemeldingene etter pressekonferansen dukker også Svalbard opp: «Det gjeninnføres også krav om negativ koronatest før innreise til Svalbard. Et større virusutbrudd på Svalbard vil som følge av redusert helseberedskap, kunne utfordre kritiske samfunnsfunksjoner og medføre evakueringer til fastlandet, noe som igjen legger beslag på luftambulanseberedskapen. Befolkningen på Svalbard vil derfor prioriteres for oppfriskningsdose av koronavaksine. Forskriften trer i kraft 2. desember kl. 24:00.»

Så e det på 'an igjen: Pressekonferanse klokken 16.00 og alt iverksettes åtte timer seinere. Første fly til Longyearbyen neste dag klokke 09.30. Hvordan skal man klare å skaffe seg bostedsbevis fra skattekontoret som stengte klokken 16.00? Hvor skal man teste seg? Gjelder dette også for vaksinerte? Blir det som sist: hurtigtest med attest? Hvor kan man eventuelt ta en slik test? Får fastboende det gratis, som sist? Disse spørsmålene rettet vi til Helsedirektoratet som sendte oss videre til Helse- og omsorgsdepartementet. Ingen kunne svare.

Så e det på 'an igjen: Svalbardposten kritiserte den forrige regjeringen at de iverksatte tiltak mot Svalbard som var lite gjennomtenkte og forberedt. At vi ble glemt når de første åpningstegnene kom. Vi har nå fått en ny regjering, men med det samme embetsverket og da skulle vi tro at en viss lærdom var inntatt. Men det virker ikke sånn. Den forrige regjeringen begynte på bunnen og var der. Denne regjeringen begynte på samme sted og graver seg nedover.

Så e det på 'an igjen: Det viste seg at de fleste passasjerene på direkteflyet fra Oslo til Longyearbyen fredag ikke trengte å levere negativ koronatest. Ifølge SAS fordi retningslinjene fra myndighetene kom så sent at prosedyrene og nødvendige avklaringer ikke var på plass. Hvorfor kommer da den korte tidsfristen som ingen er i stand til å overholde? Hvis det er for å vise handlekraft i regjeringen, tar de feil. Det viser bare at de ikke har kontroll og at kaos råder. Det er ikke betryggende.

Så e det på 'an igjen: Da smittesituasjonen er så eksplosiv som den er på fastlandet, er det ut ifra et beredskapshensyn fornuftig med et nytt testregime for reisende til Svalbard. Hadde de sentrale myndighetene ivret litt for å planlegge dette, så hadde ikke alle de reisende, SAS og Norwegian sittet igjen som store spørsmålstegn. Det er så lite som skal til.

Så e det på 'an igjen: Så ble det innkalt til ny pressekonferanse tirsdag kveld. Denne ganen gikk regjeringen hardere til verks, men ikke så hardt som fryktet sett fra Svalbard. Men det er klart at serveringsstedene vil merke det på omsetningen når meteren skal overholdes og kranene stenger klokken 24.00. Det var faktisk ingen ting Svalbard-spesifikt denne gangen, og takk for det.

Hvordan denne pandemien fortsetter vet vi ingenting om selv om vi er vaksinert både én, to og snart tre ganger. Vi må nok bare vente på neste: Så e det på 'an igjen.

Powered by Labrador CMS