Fortsetter testkravet til Svalbard

Helse- og omsorgsdepartementet sier det er foreløpig uaktuelt med lemping på testregimet til Svalbard.

Fremdeles testing: Alle som ikke er vaksinert må fremdeles innom et testsenter. Neste vurdering blir om to uker.
Publisert

– Usikkerhet rundt Delta-varianten og økt smittespredning både i Norge og internasjonalt gjorde at regjeringen nylig besluttet å ikke iverksette trinn 4 i den nasjonale gjenåpningsplanen, etter råd fra Helsedirektoratet og FHI. En ny vurdering om vi kan gå til trinn 4 vil skje i midten av august. Det er ingen planer om ytterligere gjenåpning i Svalbard før den tid, sier opplyser statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet.

Regjeringen bestemte denne uken å utsette trinn fire i ytterligere to uker, grunnet usikkerhet tilknyttet deltavarianten av koronaviruset. En ny vurdering vil bli tatt i midten av august. Da vil også testkravet til Svalbard bli vurdert.

I de oppdaterte smittevernreglene denne uken ble det også informert om at det gjøres unntak fra innreiserestriksjonene for mindreårige barn som reiser til Norge sammen med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjonene på annet grunnlag enn koronasertifikat. Barn som reiser med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjoner på grunnlag av koronasertifikat, har tidligere fått et slikt unntak, og kan i dag reise inn.

Flere har stilt spørsmål om barn som har fylt 12 år i følge med voksne kan reise opp til Svalbard uten å ta test nå etter nye reglene? Dette angår nok en stor del av familier som er nede på fastlandet på ferie for øyeblikket. Men dette gjelder ikke for reiser til Svalbard:

– Det gjøres ikke endringer i krav om testing og karantene, kun i regler om hvem som får reise inn i landet. Barn over 12 år som ikke kan dokumentere at de er beskyttet med koronasertifikat må blant annet fremvise en attest som viser negativt testresultat tatt i løpet av de sist 24 timene før oppsatt avgangstid til Svalbard. Se covid-19 forskriften § 9 a, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Powered by Labrador CMS