Kommentar:

Har tillit til alle, bortsett fra oss på Svalbard

Regjeringens pressekonferanse viste nok en gang fram dårlig kjennskap til Svalbard.

Overrasket: Helseminister Ingvild Kjerkol ble tatt på senga da hun fikk spørsmål under pressekonferansen torsdag. Bildet er tatt i en annen anledning.
Publisert

På torsdagens pressekonferanse avslørte helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sin uvitenhet om Svalbard da hun skulle svare på spørsmålene fra Svalbardposten: «Eehhmmm, det har jeg ikke helt oversikt over, men det er det samme som ved innreise til Norge. Ehhmmm, Svalbard er jo et mindre og mer sårbart samfunn, mer utsatt for smitte. Men det har vel de samme innreiserestriksjoner som det vi har,» sa Kjerkol. Det virket som hun ropte om hjelp da hun kikket bort på statsminister Jonas Gahr Støre. Han svarte kontant at Svalbard er en del av Norge og samme regler gjelder for hele landet.

Ja, det er rett at vi er en del av Norge, men resten er feil.

Regjeringen vil ikke fjerne på det inngripende testregime. Fastboende og andre tilreisende til Svalbard må fortsatt vise negativ test gjort av helsepersonell for å kunne reise til øya. Resten av landet har fått tillit til selvtesting. Smittekarantene endres til mer bruk av selvtesting, der den enkelte sørger for å varsle sine nærkontakter ved positiv prøvesvar. Selvtesting er utbredt i dag og hvert eneste menneske med den minste mistanke om at de er koronasmittet vil automatisk teste seg hvis de skal ut å fly. Det gjelder selvsagt også hvis du skal på tur til Svalbard. Ingen reiser til Svalbard for å ligge på et hotellrom om du er syk, det er både dyrt og kjedelig. Hvis Svalbard er en del av Norge, bør det ikke være andre regler for å fly hit enn det er å fly til Vadsø. Tilliten som er gitt til Norges befolkning er ikke utdelt til oss som bor på Svalbard eller de som ønsker å besøke oss.

Les også: – Praksisen er rett og slett hårreisende

At vi ikke blir inkludert i Norge er også tydelig når folk må betale opp mot 1.700 kroner for en koronatest med attest ved reise til Svalbard. Kommer du fra utlandet til Norge blir du testet gratis. Reiser du fra andre steder enn fra Oslo eller Tromsø og har gjennomgående flybillett til Svalbard, må du betale for testen der du reiser fra. Dette gjelder også for fastboende. Fastboende får gratis test på Gardermoen og i Tromsø. Jeg har mottatt bilde av kvittering på 3.280 kroner for test av to personer. Det er fastboende som reiste fra Bergen til Svalbard. Denne regjeringen klarer ikke engang å lage regler som gjelder for hele Norge.

Nok en gang er det regjeringens uvitenhet, som ble avslørt på pressekonferansen, som gjør oss nedtrykt og tilsidesatt. Reiselivsbransjen er oppgitt og ingen metoder virker for å nå fram med vesentlig informasjon til de ansvarlige.

Denne uken var to statsråder på besøk i Longyearbyen. Både justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fikk høre at testregimet er problematisk for alle som driver næringsvirksomhet her, ikke minst for reiselivet. På Dagsrevyen uttalte Vestre: «Vi tar med oss innspill både om testing, finansiering av testene . . .» I møte med næringslivsaktører fikk statsrådene klar beskjed om at den største utfordringen næringslivsaktører står overfor er nettopp testregimet, og at dette bør fjernes.

Hva disse to statsrådene har sagt under regjeringskonferansen i forkant av pressekonferansen vet vi ikke, men at helseministeren og statsministeren blir tatt på senga av Svalbardpostens spørsmål denne uka kan tyde på at dette ikke engang har vært diskutert..

Vi har smitte og flere blir smittet, men vi har en høy vaksinasjonsgrad og ei ung og frisk befolkning. Folkene som bor her er ikke mer utsatt for smitte slik helseministeren sa. Vi er bedre rustet enn mange andre til å stå imot smitte.

Hvis vi er en del av Norge, vil vi også bli behandlet som en del av Norge. Vi vil bli vist den samme tilliten som resten av befolkningen, men igjen kommer vi i andre rekke og opplever at vi er glemt her oppe i isødet.

Powered by Labrador CMS