Smittestatus i Longyearbyen:

– Vi vil gjerne høre fra alle som tester positivt

Også i Longyearbyen viser smittetallene at det ikke registreres som tidligere.

Ingen innlagt: - Ingen har vært innlagt på sykehus i 2022, opplyser smittevernlege Knut Selmer.
Foto: Siri Åbø Wiersen/arkiv
Publisert

Antall smittede Longyearbyen

Uke 2022 PCR Positive Samlet antall positive PCR
2022:
Uke 1 10 10
Uke 2 20 30
Uke 3 11 41
Uke 4 31 72
Uke 5 15 87

Overvåkning av pandemien ble endret i januar, og det betyr at tall etter 25. januar ikke er sammenlignbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

– Nye nasjonale anbefalinger om at færre skal testes med PCR gjør at antallet for uke 5 ikke kan sammenlignes med smittetall for tidligere uker, opplyser smittevernlege i Longyearbyen, Knut Selmer.

Frisk og feberfri

Tallene for Longyearbyen økte gradvis fra årsskiftet, men tallet for forrige uke viser omleggingen. I uke 1 var det registrert 10 smittede, i uke 4 var det 31, mens forrige uke sank tallet til 15. Totalt er det registrert 87 smittede på Svalbard.

– Longyearbyen sykehus bidrar med PCR testing, svaret på testen kommer elektronisk til pasienten via helsenorge.no. Dette er god og nyttig dokumentasjon for den enkelte, sier Knut Selmer.

Og de vil gjerne ha beskjed om positive tester.

– Vi er glade for å få høre fra alle som tester positivt, slik at vi kan ha en viss oversikt. Vi har også snakket med LL om et tilsvarende registreringssystem som de har i kommunene. Utfordringen her er imidlertid at det er mange som ikke har bank-id eller norsk personnummer, sier han

Selmer opplyser at barn og personer med 3 vaksinedoser ikke trenger å ta PCR test. Isolasjonstiden er redusert til 4 døgn, men det forutsetter at man har vært frisk og feberfri i minst 24 timer før man avslutter isolasjon.

Sykehus

– Alle de smittede har fått individuell veiledning og har isolasjon i hjemmet eller annet egnet sted. Ingen har vært innlagt på sykehus i 2022, opplyser Selmer.

I 2021 var det to personer som var innlagt på sykehus på grunn av covid-19.

– Smitten hos oss nå er av typen omikron, og faktisk er det ingen av våre eldre som har testet positivt, det er vi veldig glade for, sier Knut Selmer.

– Vi ser at de fleste som tester positivt er unge mennesker i 20-årene. Det er nok naturlig, for de er mer på farten enn de som er eldre, sier Selmer.

Når det gjelder antall vaksinerte har Knut Selmer opplyst at det er vanskelig å holde oversikt over nøyaktig antall fordi det er mange tilreisende til Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS