Smittevernlegen:

– Vil ikke at du skal komme til Svalbard som uvaksinert

Smittevernlege Knut Selmer mener det ville vært rart å fjerne testregimet, men er åpen for en løsning med vaksinepass.

TESTREGIMET: Smittevernlege Knut Selmer mener det ville være rart å fjerne testregimet i en tid hvor smitten er på sitt aller høyeste
TESTREGIMET: Smittevernlege Knut Selmer mener det ville være rart å fjerne testregimet i en tid hvor smitten er på sitt aller høyeste
Publisert

På mandag skrev vi at sykehuset forventet 15 nye smittede i løpet av uke to. Det tallet visste seg å lande på 20, altså fem mer enn det sykehuset og smittevernlege Knut Selmer forventet.

Les om det her.

Det er tydelig at smitten fortsetter å stige i Longyearbyen. I tråd med smitteøkningen viser befolkningen også stadig større bekymring for smitte. Det merker sykehuset ved at befolkningen konstant ringer til dem med koronarelaterte spørsmål.

– Det er veldig prakk på telefonen nå. Det er tydelig at det er et stort informasjonsbehov blant befolkningen i Longyearbyen. Folk er nok litt raske og ringer bare de numrene de tenker er tilgjengelige, sier smittevernlege Knut Selmer.

Han forteller at de daglig mottar nærmere 50 telefoner fra folk som har spørsmål rundt korona og karanteneregler. Selmer oppfordrer derfor de som har spørsmål om korona å heller ringe nasjonal informasjonstelefon om korona på 815 55 015.

– Vi må ta oss av de positive. Det er heller ikke Helses ansvar å gi ut denne informasjonen. Dette gjelder jo friske mennesker. Informasjonen de er ute etter får man på fhi sine sider og på informasjonstelefonen om korona, sier smittevernlegen.

Har du derimot testet positivt på hurtigtest er det viktig at du tar kontakt med sykehuset. Det er generelle spørsmål om korona sykehuset ikke har ansvar for.

Testkravet

I det siste har det oppstått en diskusjon rundt testkravet vi har ved innreise til Svalbard, og om dette burde fjernes. Smittevernlegen mener det ville vært et rart valg å ta.

– Jeg synes det er rart å fjerne en sånn ordning når smitten er større enn noen gang, sier han.

Han mener at det er viktig at man ser på nye ordninger om testkravet skulle forsvinne.

– Flere land fjerner jo nå testkravet og lener seg mer på løsninger med vaksinepass. Det kan være en gunstig løsning for Svalbard. Som lege vil jeg ikke at du skal komme til Svalbard som uvaksinert, sier Selmer.

Han understreker at han med det utsagnet mener at man med en slik løsning må se litt forbi manglende vaksine hos fastboere.

Mange vaksinerte

Etter forrige ukes runde med vaksinering har Svalbard nå en andel vaksinerte som er helt i toppsjiktet sett i norsk målestokk.

– Andelen vaksinerte er kjempegod. Antageligvis ligger den på over 90 prosent, noe som er høyere enn de aller fleste norske kommuner, sier Selmer.

Han forteller at de i tiden fremover vil fortsette å vaksine i mindre grupper.

Hvorfor andelen vaksinerte er så høy på Svalbard faller tilbake på at vi ble tildelt vaksiner veldig tidlig.

– Vi fikk til og med vaksiner tidligere enn Raymond i Oslo, sier smittevernlegen.

Kapasitet

Sykehuset bruker for tiden mye ressurser på korona og de som er smittet. Selmer tror ikke dette vil endre seg i tiden fremover, og ser derfor på den kommende turistsesongen med en viss usikkerhet.

– Om vi får en normal vinter vil det absolutt bli problematisk å kontrollere personskader samtidig som vi må drive med testing, vaksinering og oppfølgning av koronasmittede, sier han.

Da peker han spesielt på skader og ulykker knyttet til snøskuterkjøring og generelle personskader.

Powered by Labrador CMS