– Må regne med koronasmitte i byen

Det er større sannsynlighet for at det er koronasmitte i Longyearbyen enn at det ikke er det, mener smittevernlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer.

Smittevernlege Knut Selmer.
Smittevernlege Knut Selmer.
Publisert

Det er ingen flere som har testet positivt på sykehuset siden det syvende tilfellet i Longyearbyen var faktum. Per dags dato er det dermed ikke registrert noen koronasyke på Svalbard, men Selmer mener at vi må leve som om det er det.

– Smittetrykket i Tromsø og på fastlandet generelt er jo som det er, så vi må regne med at det er korona her også. Det er også en god del passasjerer på flyene, sier Selmer.

Minner om vaksine

Mandag denne uken åpnet utleveringsboden for hjemmetester. Det har ifølge Selmer ikke vært kø, men det er noen som henter test hver dag. Skolen og Unis har fått mange tester, det er sendt til Ny-Ålesund, og fredag skal Selmer til Barentsburg med tester og for å snakke med russerne om hvordan de skal brukes.

De som ikke er vaksinert med første eller andre dose, eller personer over 65 år som nå kan få tredje dose, kan få denne 30. november. Selmer er usikker på hvor mange dette gjelder, men tror at alle som har etterspurt vaksine vil få tilbud denne dagen. Han minner samtidig om at de som ønsker å få vaksine må melde seg på elektronisk.

Mandag denne uken stod Marie Gursli fra LL i luken for å dele ut selvtester til de som måtte trenge det.
Mandag denne uken stod Marie Gursli fra LL i luken for å dele ut selvtester til de som måtte trenge det.

Disse får dose tre før jul

Målet før jul er altså å få gitt en tredje vaksinedose til alle over 65 år.

– De blir vi fort ferdige med fordi de er så få i Longyearbyen. I tillegg klarer vi å gi en tredje dose til de med underliggende, alvorlige sykdommer. Den dagen Norge sier at alle over 18 år bør få dose tre så er vi også klare for det. Men det blir nok ikke før etter jul, sier legen.

– Anbefalingen har vært ikke å vente så mye mer enn seks måneder etter andre dose. Vil Longyearbyen få fremskyndet dose tre for den resterende delen av befolkningen?

– Det vil ikke være farlig å bli smittet med korona for andre enn de eldste og de med underliggende sykdommer, så lenge man er fullvaksinert. Det er derfor uten tvil denne gruppen som må få dose tre først. Av de fullvaksinerte som blir alvorlig syke av korona er gjennomsnittsalderen godt over 70 år. Det er utrolig få mennesker i den aldersgruppen på Svalbard, sier Selmer.

– Bruk munnbind

Han mener at det er viktig at man oppfører seg som om det er smitte i Longyearbyen til enhver tid. Når det kommer til arrangement følger også Svalbard de nasjonale retningslinjene.

– Det er eksempelvis ikke feil å bruke munnbind hvis det er vanskelig å holde avstand på en meter, sier Selmer.

Han understreker at det aldri har vært målet at vi ikke skulle få korona i Longyearbyen, fordi det aldri nytter å tenke at man vil klare å unngå en pandemi.

– Men vi var heldige som klarte å vaksinere såpass mange før vi fikk det første tilfellet. Å vaksinere mange var hovedmålet, og da er jeg kjempefornøyd. Vi fikk vaksiner, fikk satt disse, og så fikk vi noen positive og det skal vi klare å leve fint med, sier han.

Powered by Labrador CMS