Nytt koronatilfelle

En ny person har testet positivt på hurtigtest denne uken.

Totalt syv personer har testet positivt på korona i Longyearbyen.
Publisert

– Høyst sannsynlig er vedkommende smittet på fastlandet. Prøven er ikke bekreftet med PCR men tidligere har de positive selvtestene vært riktige, sier smittevernlege Knut Selmer ved Longyearbyen sykehus.

Han mener at tilfellet beviser at det nok vil være smitte til enhver tid i Longyearbyen fremover.

– Da forholder vi oss til det og jobber videre med planen om å få nok tilgjengelige tester sånn at folk kan ta hurtigtester når de blir syke, og eventuelt ta kontakt med sykehuset ved positivt prøvesvar, sier han.

Ordningen er ifølge Selmer en veldig god løsning for helsepersonellet, og gjør at sykehuset blir skjermet og dermed kan opprettholde normal beredskapsdrift.

Ikke vurdert koronasertifikat

Fredag ble det klart på regjeringens pressekonferanse at man vil legge til rette for at kommunene selv kan innføre bruk av koronasertifikat. Foreløpig har det ikke blitt gjort noen vurderinger av dette i Longyearbyen.

– Alle som har fått korona på Svalbard har vært vaksinerte, så det ville uansett ikke ha hjulpet så veldig mye på de tilfellene, sier Selmer.

Han forteller videre at mange kommune-ansatte mener at regjeringen er feige som ikke tør å ta avgjørelser selv.

– Å sitte i Oslo og si at man lokalt skal finne opp kruttet kan virke feigt, selv om man har en smittevernlege som skal kunne gi råd ut fra lokale forhold. Det er for så vidt lett å forstå det, men noen synes det blir passivt fra sentrale myndigheter, sier han.

Andre forhold enn i fjor

– I fjor fulgte man strenge nasjonale tiltak til tross for at Svalbard var stengt og vi ikke hadde smitte. Er det ikke positivt med lokale tilpasninger?

– I fjor var vi ikke vaksinert og vi hadde heller ikke sikker transportmulighet hvis noen ble syke. Det er annerledes nå – og hipp hurra for det, svarer Selmer.

Hvis noen korona-positive må legges inn skal transport organiseres via AMK.

– Der stoler jeg fullt og helt på UNN i Tromsø, som har lovet at det skal ordnes. Men det vil uansett ta lang tid, så det er alltid farligere å bli syk på Svalbard enn i hvilken som helst norsk kommune, sier smittevernlegen.

Viktigst med nok tester

Det viktigste de siste dagene har vært å få på plass en ordning med nok selvtester. Da er man kommet to skritt videre, ifølge Selmer. Selve ordningen er ikke på plass enda, men tester er bestilt og man skal levere disse ut i nærheten av Næringsbygget.

– Og den planleggingsjobben har blitt gjort veldig fort denne uken. Jeg er veldig glad for at det er så mange som tester seg hjemme, og ringer helse om de er korona-positive. Da har man gjort alt riktig og det er lett å følge opp, sier han.

På spørsmål om andre tiltak kan være aktuelle, og om han er bekymret for reiseaktiviteten til og fra øya, er han ganske tydelig.

– Vi vet at vi bor på et sted hvor det kommer turister hele tiden, og vi vet at i tiden vi er i nå er det ikke den største flyten av tilreisende. Men jeg håper at det er vaksinerte personer som kommer, og at de ikke er syke når de setter seg på flyet. Alle i Norge vet at det ikke er lurt å reise om man ikke er vaksinert og at man skal holde seg hjemme om man er syk, så det trenger jeg ikke å si så mye om, svarer smittevernlege Knut Selmer.

Powered by Labrador CMS