Mer koronasmitte i byen:

– Vil kalle det smitteutbrudd

Seks personer totalt har testet positivt for koronavirus i Longyearbyen. Smittevernlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, mener at smitten nå virkelig har etablert seg i Longyearbyen.

Smittevernlege Knut Selmer.
Publisert

Mandag hadde trepartssamarbeidet bestående av Longyearbyen sykehus, Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren på Svalbard et ekstraordinært møte om situasjonen. Totalt seks personer har testet positivt i byen, to av disse tidlig forrige uke og to av dem i helgen. Sistnevnte har tatt en PCR-prøve mandag, men har foreløpig testet positivt på hurtigprøve.

– Jeg vil kalle dette et smitteutbrudd fordi jeg er redd for mørketall. Hvis man er på besøk her og blir syk, er jeg redd for at man ikke ønsker å gi informasjon til helse om at man er koronapositiv fordi det vil hindre dem i å ta flyet hjem. Derfor tror jeg det kan være mørketall, sier Selmer.

Forventer høyere smittetall

Ingen av de koronapositive er veldig syke, men har symptomer. De skal også alle være fullvaksinerte. Smittevernlegen forventer at smittetallene i Longyearbyen vil stige utover vinteren og at situasjonen ikke bedres før den gjør det på fastlandet.

– På møtet i dag diskuterte vi hvordan vi skal organisere dette – hva vi kan gjøre. Det blir ikke veldig strenge tiltak som i vår, men vi ønsker å ha mer tilgjengelig selvtesting. Kommunene drifter dette på fastlandet. Befolkningen her trenger også tilgang på tester, og de må være så tilgjengelige at de ikke koster noe. Det jobbes det mye med nå, sier han.

Selmer forventer at man har avklaringer på plass innen uken.

– Planen er at man får et slags lager hvor det deles ut tester. Hvis man får smitte på skolen eller i Barentsburg kan man ikke si at man må gå på apoteket for å kjøpe tester, for da må man kanskje anbefale testing av alle. Dette blir nok den nye hverdagen. Smitten er etablert, sier Selmer.

– Nærmer oss fastlandsstandard

Noen av de korona-positive er ikke tilhørende i Longyearbyen. Ingen av de smittede tilhører samme arbeidsplass. Én av dem har ikke vært ute og reist.

– At det er en som har fått smitte i Longyearbyen er nok til å vite at vi nå smitter hverandre lokalt. Det har vært rolig her hele tiden, men nå nærmer vi oss fastlandsstandard, sier legen.

Tidligere har Selmer vært litt avventende når det kom til testing, og hoved-oppfordringen var at folk ble hjemme ved symptomer. Nå ønsker han i tillegg at flere tester seg hjemme.

– I større grad vil vi anbefale folk om å ta en hurtigtest. Jeg var ikke så tilhenger av det i starten. Men hvis man har symptomer bør man også ta en test, hvis ikke risikerer man å spre forskjellige luftveisinfeksjoner som går nå. Det kan potensielt gå fort, sier han.

Ønsker massevaksinering før jul

Til tross for at de strenge tiltakene sannsynligvis vil utebli i Longyearbyen mener legen at det fortsatt er fint å bruke munnbind de stedene det er vanskelig å overholde avstand på en meter.

– Folk vet veldig mye nå om hva som er lurt å gjøre. Spesielt de som ikke er vaksinerte må selv gjøre en risikovurdering. Alle som ikke er vaksinert enda er velkomne til å henvende seg for vaksinering, oppfordrer Selmer.

Sykehuset er i gang med å få fortgang i arbeidet når det kommer til en tredje vaksinering for de som ble vaksinert i vår. Da kan det igjen bli aktuelt med massevaksinerings-runder, som i vår.

– Vi fikk vaksine tidlig, og hvis det gjør oss mer sårbare nå må vi bruke det som argument. Jeg håper vi kan vaksinere alle over 18 år med en tredje dose før jul, men kan ikke love det, sier smittevernlegen.

Powered by Labrador CMS