Satelitt-kunde konkurs

Stor kunde ved Svalsat er konkurs på grunn av korona-krisen.

PLATÅBERGET: Svalsat-anlegget skulle styre flere hundre Oneweb-satelitter. Nå er Oneweb konkurs.
PLATÅBERGET: Svalsat-anlegget skulle styre flere hundre Oneweb-satelitter. Nå er Oneweb konkurs.
Publisert

Kommunikasjonsselskapet Oneweb er konkurs, melder Highnorthnews.com. Selskapet skulle tilby høyhastighets internettdekning for hele Arktis ved hjelp av flere hundre satelitter.

Kongsberg Satellite Services på Svalbard (Svalsat) inngikk kontrakt med Oneweb for to år siden, verdt 250 millioner. Svalbard er en av bakkestasjonene som skulle styre Oneweb-satelittene. Flere antenner til formålet er bygget hos Ksat på Platåberget. Planen var å sette opp flere enn 60 Oneweb-antenner på Svalbard.

Nå er framtida usikker for Oneweb-systemet. Bare 74 av 648 av de planlagte satellittene er skutt opp og selskapet forsøker å selge virksomheten, ifølge Highnorthnews.

På sosiale medier har Oneweb publisert at konkursen «er en konsekvens av den økonomiske virkningen av (korona)-krisen».

Det har ikke lykkes Svalbardposten å komme i kontakt med hverken ledelsen ved Svalsat eller kommunikasjonsansvarlig for Ksat, tross flere forsøk. Heller ikke Oneweb har "svart på spørsmål om nåværende eller fremtidig status for tilkobling i Arktis», skriver Highnorthnews.

De siste offisielle regnskapstallene for Svalsat viste en årsomsetning på 846 millioner kroner og et overskudd på ca. 272 mill. i 2018. 2019-tallene er foreløpig ikke tilgjengelige.

– Vårt håp er Oneweb gjennom videre samarbeid med domstolen og investorene finner en vei videre som fører til ferdigstillelse av vårt oppdrag, at vi kan bygge på årene med innsats og milliarder av investert kapital, skriver Adrian Steckel, administrerende direktør i Oneweb i en melding. Datterselskapet Oneweb Satellites skal fortsatt være delvis i drift.

Powered by Labrador CMS