Leder:

Gratis test for fastboende – hæ?

Gode nyheter, men departementet slurver fremdeles med kommunikasjonen.

ALT GRATIS: Testen blir gratis for fastboende, men blir attesten også gratis? Her fra teststasjon på Gardermoen.
ALT GRATIS: Testen blir gratis for fastboende, men blir attesten også gratis? Her fra teststasjon på Gardermoen.
Publisert

I forrige uke strømmet en rekke gode nyheter ut av eteren fra helsedirektører, smitteeksperter og statsråd. Og fredag leverte en enstemmig finanskomite sin innstilling om at reiselivsnæringen på Svalbard skulle få 40 millioner kroner i krisestøtte. Ikke bare det. Helse- og omsorgsminister Bent Høie fortalte på en pressekonferanse at de ikke frarådet folk å reise på ferie til Svalbard.

Og så kom det en pressemelding fra regjeringen om at for fastboende blir også testing vederlagsfritt før reise til Svalbard. Men så dukker alle spørsmålene opp, og hva innebærer egentlig gratis testing for fastboende? På Facebook-gruppen Ros & Info Longyearbyen fortelles det om to 17-åringer som får testen gratis, men må betale 550,- kroner for å få attesten. De blir attpåtil ringt opp om at de måtte komme tilbake å betale etter at de hadde forlatt testsenteret. (Svalbardposten har vært i kontakt med forfatter av innlegget). Dette er ikke gratis og det er ikke mulig å forklare en sjel om at dette er gratis.

Derfor prøvd vi nok en gang å få svar fra departementet om hva som skal være praksis. Dette har vi spurt om og ikke fått svar per tirsdag:

1. Når det kommer til at testen skal være vederlagsfri for fastboende, når blir dette gjort gjeldende?

2. Hvordan blir det organisert?

3. I byene det ikke er mulig å få hurtigtest i statlig/kommunal regi, og man må ta testen på en privatklinikk, blir testen være gratis her også? Skal man betale og få refundert i ettertid, eller skal test-stedene utføre kostnadsfritt?

4. På hvilken måte er saken kommunisert til teststasjonene?

Min kone flyttet opp tirsdag for tre uker siden, og hadde meldt flytting fra den datoen. Hun betalte 1.190,- kroner for testen og 450 kroner for attest, til sammen 1.640,- kroner på privatklinikken Volvat i Oslo. Hun lurer på om hun får dette refundert, eller hvor hun skal henvende seg for å få svar. Når de ikke klarer å svare for seg i departementet er det enda vanskeligere å finne svar for kvinnen eller mannen i gata.

Når departementet for første gang på lenge kommer med positive overraskelser til folk på Svalbard, bør vi også stille krav om at de gjør enkle forberedelser om hvordan vedtak skal gjennomføres i praksis. Det enkleste for alle mottagere av informasjon har vært å si høyt og klart at alle fastboende som skal hjem fra fastlandet trenger hverken å betale for test eller attest. At alle som utfører tester har fått samme beskjed. At de som har reist hjem og betalt for test og attest kan sende regningen til: Bent Høie, helse- og omsorgsdepartementet. Det har vært en bra måte å drive valgkamp på.

Powered by Labrador CMS