Ukens leder:

En ny fase

Etter at hjemmekarantenen for innreise ble opphevet fredag stiger optimismen lokalt.

Sakte men sikkert åpner byen opp igjen.
Sakte men sikkert åpner byen opp igjen.
Publisert

Reiselivet er glade for å få en eksakt dato for når innenlands turister kan komme til Svalbard.

Det kjentes godt at hjulene sakte men sikkert kan begynne å rulle igjen, selv om det blir på en helt annen måte enn vi har vært vant til.

Flere lokale aktører forbereder seg nå på å åpne tilbudene sine fra 1. juni, eller i løpet av begynnelsen av måneden. Bedriftene konsentrerer seg først og fremst om det norske markedet i sin markedsføring av sommeraktiviteter på Svalbard. Så gjenstår det å se hvor mange som legger ferien sin til 78 grader nord, og hvordan smittevernregimet påvirker tilbudene.

Det vil uansett ta lang tid å bygge opp igjen det som er revet ned. Det er ikke bare å skru knappen på igjen etter en så alvorlig bråstopp som koronapandemien har forårsaket. Mange permitterte har forlatt øya for å søke jobber andre steder. Det kan ta tid å få kompetansen på plass igjen.

Det blir også spennende å se om turistene som kommer vil legge igjen like mye penger på kjøp av aktiviteter og andre tjenester som pengesterke internasjonale gjester. Gjennomsnittsalderen på norske gjester som kommer hit har vært relativt høy. Vil de som er i risikogruppen legge ut på feriereiser slik de hadde tenkt? Spørsmålene er mange og svarene må vi vente på.

Vi er uansett inne i en ny fase i koronakrisen med litt mer optimisme. Gjenåpningen av samfunnet vil samtidig øke risikoen for smitte. Det er gjort grundige forberedelser for å håndtere smittede personer, men det vil uansett endre situasjonen så lenge vi bor så tett og alle handler i samme matbutikk.

Vi har blitt gode på smittevern og det må vi fortsette med. Uansett føles det som en lettelse å være ute av isolasjon med påtvungen 14 dagers karantene etter reise til fastlandet. Det gjør det også lettere for næringslivet og samfunnet ellers å få aktiviteter i gang igjen. Men det hviler samtidig et stort ansvar på den enkelte av oss slik at vi i størst mulig grad unngår smitte og unngår å smitte hverandre.

Det blir lenge til vi kan ta hverandre i hånden og gi hverandre en god klem. Men vi må ikke glemme å fortsette å ta vare på hverandre. Krisen er slett ikke over.

Powered by Labrador CMS