Endelig over, eller?

2020 er over og takk og pris for det.

FØRST UT: Bjørn Henningsen fikk den første korona-vaksinedosen på Svalbard, satt av operasjonssykepleier Monica Nilsskog ved Longyearbyen sykehus.
FØRST UT: Bjørn Henningsen fikk den første korona-vaksinedosen på Svalbard, satt av operasjonssykepleier Monica Nilsskog ved Longyearbyen sykehus.
Publisert

Et annus horribles, pandemi, korona, krise, nedstengning, arbeidsledighet, Donald Trump. Dette gjelder i høyeste grad Svalbard som har kjent godt på katastrofeåret.

Så la oss ikke dvele så lenge ved det som har vært, men rette blikket fremover og legge troen over i vaksine, turistene tilbake, fulle fly, bort med tungoljefyrte gigantturistskip, penger til hundemat, ny Svalbardbutikk, jazz-, blues- og kammermusikkfestival, kulturliv, blomstrende næringsliv og snart lysere tider.

Foreløpig henger koronamørket over oss på samme måte som polarnatten. I denne uken har vi fått nye restriksjoner som har stengt barer og redusert åpningstider for de fleste serveringsstedene. Idrettshallen er stengt, sysselmannen utsetter alle avtaler, kirken tar to ukers pause, vi blir anbefalt å bruke munnbind der det er mye folk. Mange av disse restriksjonene har folk på fastlandet levd med i over én måned. Nå er det vår tur.

Det er riktig at vi solidarisk støtter opp om restriksjonene – vi kan ikke ta sjansen på å sette liv i fare bare fordi vi er møkkalei alt av korona og at nye regler blir tredd nedover hodene på oss. Svalbard har vært i en spesiell situasjon siden det ikke har vært virus her. Men det er en fare for at det kan dukke opp – særlig når mange av oss har vært på fastlandet og feiret høytiden. Det er der viruset herjer, foreløpig. La oss håpe at det blir der og ikke biter seg fast her.

Fremdriften i vaksineringen er avgjørende for hvor hvordan resten av året blir for reiselivet på Svalbard. Onsdag denne uken ble de første vaksinedosene satt i Longyearbyen. I resten av landet har det allerede startet, men tilgangen gjør at tempoet kunne vært bedre. Helsemyndighetene har gitt kommunene ansvaret for organiseringen av vaksineringen og Folkehelseinstituttet regner med at tre millioner nordmenn har fått vaksinen innen 1. oktober. Det er lenge til og vi må håpe det lempes på restriksjonene lenge før det.

Snart starter turistsesongen for alvor og uten lettere koronarestriksjoner ser det mørkt ut for turistbedrifter som allerede sliter tungt på Svalbard. Hvis vi klarer i noen grad åpne markedene i Skandinavia, Storbritannia og Tyskland kan det bli ganske artig å drive turistbutikk. Hvis ikke får vi gjøre oss fine for nordmenn igjen. Det finnes tross alt optimisme å se siden sju nye bedrifter har blitt godkjent som medlem av Visit Svalbard. Cirka ti lokale bedrifter er konkurs, nedlagt eller lagt på is.

2021 blir et bedre år for oss alle uten munnbind og angst for rare ting i luften. Hvis ikke viruset klikker fullstendig.

Powered by Labrador CMS