Smittevernlegens råd:

– Kom dere ut på tur

Å være i karantene eller å ha hjemmekontor kan være belastende. Smittevernlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, forteller at noe av det viktigste nå er å ikke bli passiv.

Smittevernlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, sier at noe av det viktigste nå er å ikke bli passive.
Publisert

– For hver dag og hver uke som går vil det bli andre problemer enn smittevern som vi i helse må tenke på. Jo mer tid det går, jo mer reelt blir problemet, sier han.
– Har dere hatt henvendelser som går på mental helse?
– Vi har hatt noen, ja. Hvis man har utfordringer fra før blir det ikke bedre av å være isolert, sier han.

Gir psykososial støtte

Longyearbyen lokalstyre har opprettet en kontakttelefon for psykososial støtte, på grunn av koronapandemien. «Det er viktig at vi støtter hverandre i denne tiden. Kjenner du noen som kan ha det vanskelig i denne perioden – ta kontakt og vis at du bryr deg. Hvis du selv har det vanskelig eller har spørsmål så kan du få hjelp og veiledning her», skriver de på sine hjemmesider. Selmer er veldig fornøyd med tiltaket.
– Det er kjempeflott at lokalstyre har opprettet en sånn telefon. Det er erfarne folk som er vant til å kommunisere med andre, og er et resultat av et veldig bra samarbeid, sier han.

Unngå TV-titting

Noe av det viktigste nå, ifølge legen, er å ha faste rutiner. Å stå opp til vanlig tid, og ikke bli sittende i sofaen hele dagen.
– Folk bør lage en timeplan. Man ser rundt om i landet at folk blir kreative når de er i karantene eller har hjemmekontor, og det er bra, sier han.
– Og så bør man spesielt unngå å se på TV hele tiden. I alle fall ikke nyheter, det kan være utmattende, legger han til.

Fysisk aktivitet er viktig

Når det kommer til det å omgås andre, mener legen at man selv må kjenne på samvittigheten når det kommer til hva som er riktig med tanke på mengden folk. Men større grupper bør unngås.
– Min mening er at for eksempel onsdagsturen arrangert av Aktiv i friluft, hvor man gjerne er ti personer, er et veldig positivt tiltak nå. Der holder man en viss avstand uansett. Man vet hvor positivt fysisk aktivitet kan være, påpeker han.

Snøskutertur ikke smittefarlig

Sysselmannen har gått ut og sagt at man nå bør unngå de mest ekstreme turene, for å minske risikoen for eventuelle redningsoppdrag. Selmer mener likevel at korte snøskuterturer, eller gåturer til Sukkertoppen eller Varden, er en fin måte å variere hverdagen på.
– Man bør dra på tur hvis man har muligheten. Hvis det er noe som ikke er smittefarlig er det i alle fall det å sitte på en snøskuter med alt det «stæsjet» av utstyr på. Man bør ikke ta noen sjanser, på grunn av redningsberedskapen, men en tur til for eksempel Jernsenga bør være trygt. Man må veie det opp mot det å sitte i sofaen hele dagen, og da er det bedre å komme seg ut, oppfordrer han.

Ikke behov for ekstra personell

Driften på sykehuset i Longyearbyen går foreløpig bra. Fire leger og seks sykepleiere jobber i turnus, og det har enda ikke vært noe behov for å etterlyse ekstra kompetanse – som mange sykehus har gjort på fastlandet.
– Vi vet at man kan sende en forespørsel ut ved en eventuell krisesituasjon, men foreløpig har ikke behovet vært der. Vi håper ikke at det behovet vil komme heller, sier Selmer.
I Longyearbyen følger man landsgjennomsnittet når det kommer til antall prøver, uten at Selmer vil si nøyaktig hvor mange som er tatt. Regnestykket tilsier at man har tatt i overkant av ti prøver i byen. Ingen har så langt vært positive.
– Vi tar ikke mange prøver daglig, men hver dag kommer det et svar. Alle har vært negative til nå, men det er noen prøver vi ikke vil få svar på før over helgen. Tall viser at sjansen for en positiv prøver er på rundt fem prosent, forteller han.

Powered by Labrador CMS