Nybø om svalbardpakken:

– Skal støtte opp om den norske helårsdriften

Den nye ordningen, hvor regjeringen foreslår 25 millioner til reiselivsbedriftene på Svalbard, har med hensikt å støtte opp om den norske og helårsbaserte reiselivsnæringen.

Næringsminister Iselin Nybø.
Næringsminister Iselin Nybø.
Publisert

– Svalbard er særlig hardt rammet. Både på grunn av andre restriksjoner som har vart lengre, men også fordi man ikke har et omkringliggende marked som man kan få støtte fra, sier næringsminister Iselin Nybø til Svalbardposten.

På spørsmål om detaljer som kriterier, begrensninger, hvem som skal forvalte ordningen og når ordningen vil bli vedtatt, svarer statsråden at det er detaljer som ikke er klare enda. Ordningen varer ut desember 2020.

– Situasjonen på Svalbard er spesiell, og reiselivet er den største næringen på Svalbard nå. Situasjonen kommer til å være utfordrende i tiden fremover. Nå skal vi se nærmere på kriteriene, men jeg er helt sikker på at de 25 millionene vil komme godt med for reiselivet, sier hun.

Det er tre ordninger som ble lagt frem for reiselivet i dag. En kompensasjonsordning på inntil én milliard kroner for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall, 250 millioner kroner til omstilling, og en egen svalbardpakke på 25 millioner kroner. Svalbard inngår også i de to førstnevnte ordningene.

Forslaget skal nå legges frem for Stortinget. Deretter skal regjeringen komme tilbake med detaljer og konkrete bestemmelser.

– Det er vanskelig å spå hvor Stortinget kommer til å legge seg. Men nå går vi inn med en kraftfull pakke på reiseliv – vi snakker halvannen milliard kroner. Det vil si en betydelig støtte fremover, sier næringsministeren.

– Reiselivet på Svalbard har vært tydelige på at de trenger støtte frem til mars 2021, vil ordningen utvides?

– Dette er en tilleggsproposisjon, og hva som skjer i 2021 må vi komme tilbake til. Nå legger vi frem denne, lager en modell, og må komme tilbake til om det er noe som skal utvides, svarer hun.

Powered by Labrador CMS