Stor omsetningssvikt:

Permitterer og reduserer åpningstid

Svalbardbutikken har permittert 18 ansatte så langt. Ytterligere permitteringer vurderes fortløpende.

Tillitsvalgt Pål Graving til venstre og administrerende direktør Ronny Strømnes er lei for situasjonen butikken har kommet i. De mener det var ingen vei utenom permitteringer for å sikre arbeidsplassene på lenger sikt.
Tillitsvalgt Pål Graving til venstre og administrerende direktør Ronny Strømnes er lei for situasjonen butikken har kommet i. De mener det var ingen vei utenom permitteringer for å sikre arbeidsplassene på lenger sikt.
Publisert

Administrerende direktør Ronny Strømnes ser store konsekvenser for omsetningen i butikken uten turister og studenter i byen. Det er også flere fastboende som har valgt å reise til fastlandet mens de er permittert.

– Vi har hatt en omsetningssvikt i butikken på 30 til 40 prosent så langt. Vi kan sammenligne med en stille periode som jul og nyttår, sier han.

Han ser seg derfor nødt til å redusere antall ansatte på jobb, gå fra en to-skiftsordning til ett skift, samt å redusere åpningstidene.

Så langt er 18 permittert. Butikken har 50 ansatte som til sammen utgjør 43 årsverk.

Et halvt år

Permitteringene gjelder både butikkansatte og de som jobber i administrasjonen. I første omgang er de ansatte som er berørt permittert i 26 uker, det vil si seks måneder.

– Lengden på permitteringer vil vi vurdere fortløpende. Vi håper på en friskmelding av situasjonen før det går så lang tid. Vi vil utvide åpningstidene igjen når vi ser behov for det, sier han.

Tillitsvalgt Pål Graving synes situasjonen de har kommet i er beklagelig.

– Dette er selvfølgelig veldig kjedelig, men det er noe bedriften må gjøre for at vi skal ha arbeidsplasser å komme tilbake til etter hvert. Butikkledelsen har gjort sitt beste for å hjelpe de ansatte så godt de kan. Da kan vi ikke be om mer. Mange av våre ansatte er organiserte, men ikke alle. Jeg brukte dagen i går på å hjelpe de som trenger det. Dette er vanskelig for mange og Nav har lange køer. Noen av våre ansatte står også helt uten dagpenger, sier Graving som jobber på Nordpolet.

Færre kunder

Omsetningen på Nordpolet har ikke gått betydelig ned så langt, men det er færre kunder. Nordpolet har permittert en deltidsansatt, mens butikksjefen og Graving fremdeles er i full jobb.

– Trafikken er mindre, men folk kjøper mer av gangen. Vi fikk nettopp inn varer med Norbjørn, så vi kommer til å ha øl til litt utpå nyåret hvis det fortsetter sånn, sier han.

Ta hensyn

Strømnes oppfordrer ellers folk til å spre handlingen sin utover dagen for de som nå får litt bedre tid.

– Det beste for oss er færre folk i butikken samtidig, og så oppfordrer vi folk til å holde avstand og ta hensyn til hverandre og de ansatte. Vi ønsker å unngå klokka fire-handlingen og kø ved kassa nå, sier han.

Arbeidet med å utvide butikken er allerede kommet godt i gang.
Arbeidet med å utvide butikken er allerede kommet godt i gang.

Byggeprosjekt

Byggearbeidene med utvidelse av butikken har akkurat startet opp. Strømnes vil nå se på om de skal kjøre dette videre eller stoppe det.

– Jeg har satt advokatene i Coop-systemet på jobben med å se på kontraktene med LNSS og Consto, for å vurdere hva vi kan gjøre. Det er min jobb som administrerende direktør å se på dette byggeprosjektet i den situasjonen vi nå er i. Jeg mener det er uansvarlig å ikke gå inn og se på dette. Vi har styremøte til uka, da vil jeg informere styret om de mulighetene de har til eventuelt å stoppe det. Det kan jeg uansett ikke gjøre alene, sier han.

Strømnes sier de nå snur hver stein for å se hvordan de kan redusere faste kostnader i tiden framover. Butikken eier også 13 leiligheter som de leier ut til ansatte, der også noen av de som blir permittert bor. Dette vil han også se nærmere på.

– Vi har kommet inn i en ond sirkel som setter oss mange år tilbake i tid rent omsetningsmessig. Det må vi bare innse. Selv om vi kommer i gang med turister fra Norge etter hvert vil det ta lang tid å bygge opp igjen det markedet og den turiststrømmen vi har hatt fra utlandet- sånn er det bare, sier han.

Flyplasskiosken

Hvis det blir færre flyvninger og flyplassen reduserer åpningstiden kan det komme flere permitteringer for de som jobber på flyplasskiosken som også Svalbardbutikken driver.

Det er tiltak som er vanskelige å unngå i en presset situasjon, ifølge Strømnes. Han ønsker også at myndighetene skal se på muligheten til å utsette innbetaling av forskuddsskatten for å opprettholde likviditeten.

– Vi gjør det vi kan for at dette skal være en trygg og god arbeidsplass også framover, sier Strømnes.

Powered by Labrador CMS