To nye korona-stillinger hos Sysselmannen

Maria Svingen Bjørgo og Anette Gultvedt er ansatt i ettårige engasjement hos Sysselmannen, for å jobbe med korona-relaterte saker.

Smittevernlege Knut Selmer, sysselmannsførstebetjent Anette Gultvedt og juridisk rådgiver Maria Svingen Bjørgo beskriver samarbeidet dem i mellom som vesentlig for å håndtere koronakrisen i Longyearbyen.
Smittevernlege Knut Selmer, sysselmannsførstebetjent Anette Gultvedt og juridisk rådgiver Maria Svingen Bjørgo beskriver samarbeidet dem i mellom som vesentlig for å håndtere koronakrisen i Longyearbyen.
Publisert

– De skal ta hånd om løpende saker i forbindelse med korona. Det gjør at vi andre kan frigjøres til å gjøre vanlige oppgaver igjen, og det er vi kjempeglade for. Vi har stort sett drevet med korona siden mars, men nå kommer vi mer tilbake til normal drift, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Små og store utfordringer

Gultvedt og Bjørgo tiltrådte stillingene sine i månedsskiftet juli/august. Bjørgo er ansatt som juridisk rådgiver, er utdannet jurist og har bakgrunn fra et advokatkontor i Stavanger. Gultvedt er ansatt som sysselmannsførstebetjent, og har nesten tre år i Sør-Sudan bak seg. Ett år i den norske politikontingenten, deretter hadde hun en lederstilling i FN hvor hun hadde ansvaret for omlag 130 politifolk i Juba, hovedstaden i Sør-Sudan. Gultvedt trekker frem samarbeidet med smittevernlege Knut Selmer som veldig viktig.

– Vi gjør ting vi aldri har gjort før, og skal fortløpende håndtere små og store utfordringer som dukker opp. Knut har vært en pilar for oss i denne perioden, sier hun.

Tolkning av regelverk

Mange av henvendelsene sysselmannskontoret får gjelder regelverket. Bjørgo har inntrykk av at Longyearbyens befolkning er flinke til å holde seg oppdatert, og oppfordrer folk til å ta kontakt om de skulle være usikre.

– Det er et regelverk som er kommet i stand i ekspressfart, så det har vært noen utfordringer knyttet til tolkningen av det. Det har departementene nå tatt på alvor ved å forenkle forskriften. Henvendelsene fra befolkningen her gjelder spesielt karanteneregelverket, som er strengere enn på fastlandet, sier Bjørgo.

I tillegg har både Bjørgo og Gultvedt kontakt direkte inn mot departementene om regelverksutvikling og strategi. Ifølge Askholt har regjeringen vært flinke til å involvere lokale aktører i utviklingen av regelverket, også Sysselmannen.

Kan stenge ned virksomheter

Oppfølging av næringen er også en stor del av de nye stillingene. Cruisetrafikken var høyaktuell i starten av august, da de begge to begynte i jobben, i tillegg til at det har vært mange spørsmål rundt karantene for utenlandske ansatte på Svalbard.

– Vi får også en del bekymringsmeldinger som vi må håndtere, med tanke på blant annet smittevernregler. Der er Knut en viktig samtalepartner for oss. Det forventes at man gjør noe, og ikke bare prater og kommer med råd. Bekymringsmeldingene skal følges opp, sier Gultvedt.

Sysselmannen har hjemmel for å kunne stenge ned virksomheter, men Askholt presiserer at det er en hjemmel de ikke ønsker å ta i bruk.

– Det handler om en blanding av å oppmuntre til å fortsette dugnaden i tillegg til at det ligger en slags forventning om at hvis smittevernregler ikke blir fulgt så skal vi faktisk gjøre noe. Men det er ikke dit vi vil. Vi ønsker å være veiledende, og vi ønsker at vi skal samles om denne dugnaden, sier hun.

Siden pandemien traff Norge for fullt 12. mars har Longyearbyen som samfunn, som hele landet, vært gjennom mange prosesser. Det har vært mye «armer og bein», ifølge Gultvedt.

– Vi har ikke vært her lenge, bare en drøy måned. Vi må finne rammer og retninger for arbeidet vårt, se konturene for hvordan vi skal jobbe, og deretter få på plass rutinene. Nå har vi for eksempel en veldig god dialog med Visit Svalbard, som ofte blir linken vår inn mot næringen ellers, sier hun.

Powered by Labrador CMS