Svensk student fikk ikke reise til kjæresten på fastlandet:

– Følte meg som en flyktning

Svensk Svalbard-student fikk ikke dra til hjem-adressen på fastlandet. Han ble sendt til Sverige -og reagerer på behandlingen på flyplassen.

SVENSK OMVEI: Opprinnelig svenske Rasmus Svensson ble sendt til Sverige da han skulle hjem til kjæresten på fastlandet.
SVENSK OMVEI: Opprinnelig svenske Rasmus Svensson ble sendt til Sverige da han skulle hjem til kjæresten på fastlandet.
Publisert

Rasmus Svensson og kjæresten studerte på Svalbard fra august ifjor. Da koronapandemien startet, fulgte de smittevern-rådet fra universitetet og satte kursen for leiligheten på fastlandet. Rasmus først, men han kom ikke lenger enn til Gardermoen.

– Jeg tenkte rett og slett ikke over at det kunne være et problem, men mitt svenske pass gjorde at turen hjem fikk en omvei, forteller Svensson.

Spesialtilfelle

Han har bodd, jobbet og studert i Norge og Svalbard i sju år.

– Men i passkontrollen fikk jeg beskjed om at jeg var en «spesialsak». Det opplevdes også uvant, for å si det forsiktig, å komme til en flyplass som var preget av politi og militære i uniform, forteller han.

Spesialtilfellet Rasmus fikk etter et kvarters ventetid beskjed om at han ikke kunne reise til sin og kjærestens felles leilighet i Asker. Han måtte til Sverige.

– Jeg opplevde at universitetets argument for å forlate Svalbard, altså sikkerhet i tilfelle smitteutbrudd, ble brukt mot meg. Det var argument nok for å tvangssende meg til Sverige. Det ble et interessant neste døgn, forteller studenten til Svalbardposten.

Flyktning-følelse

Bestrebelsene for å få fortsette den planlagte turen til Asker, var forgjeves. Han kunne heller ikke ta bussen til Sverige, fikk han beskjed om, men måtte kjøpe flybillett. For egen regning. Under påtrykk og oppsyn, følte han.

– Det ble for sent for flyvningen samme dag, så jeg ble eskortert til et karantene-hotell. Neste dags morgen ble jeg fulgt til bussen der hvor det bare var meg og sjåføren. Bussen ble fulgt til flyplassen av en politibil. Det var spesielt, husker Svensson.

– I det hele tatt, følelsen av å bli kontrollert og kommandert rundt reagerte jeg på. Det var en oppvekker og kanskje et snev av hvordan man opplever å være flyktning. Det var veldig dårlig menneskebehandling. Dramatisk unødvendig, sier han.

Endelig hjemtur

Så gikk flyturen altså til Sverige.

– Jeg var hjemme hos familien i tre uker. I den perioden skulle jeg ha hjemmeeksamen, så det fungerte jo greit, forteller Rasmus.

Så la han ut på ferden mot kjæresten og leiligheten i Asker. Med buss.

– Jeg hadde forberedt all verdens argumentasjon for bruk ved grensen. Men det tok to sekunder, anslår han.

Paret skal tilbake til Svalbard, har de bestemt seg for. Etter fullførte bachelor-studier om et års tid. Og det kan være like greit.

– Jeg spurte jo om det også, når jeg var kommet til Gardermoen, om jeg kunne dra tilbake til Svalbard. Det var null sjanse, forteller Rasmus Svensson.

Powered by Labrador CMS