Fikk ingen åpningsdato i dag:

– Skuffende

Arbeidsutvalget ble først lovet en dato for turist-åpning fredag forrige uke. Så ble det i dag, mandag. Nå er håpet at en dato skal være på plass i løpet av uken.

Styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes.
Styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes.
Publisert

– Det er bare en ting å si om det, og det er at det er skuffende. Det er leit at vi er nødt til å vente på dette. Vi forstår at arbeidspresset er stort på departementene, men vi ble lovet en dato fredag forrige uke, sier styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes.

Det som nå stopper arbeidet er regjeringens anbefaling om å la fritidsreiser vente. Ifølge Strømnes jobber man ut fra å kunne åpne for de første turistene fra 1. juni. Smittevernveilederen, som arbeidsutvalget har utarbeidet, er klar, og skal behandles i et møte i ettermiddag.

– Det skal ikke stå på reiselivet. Vi er evige optimister og satser på 1. juni. Vi ønsker å komme i gang så fort som overhodet mulig med å være bookbare, sier han.

Veilederen er ifølge Strømnes et 100-siders dokument som tar for seg alt fra de nasjonale føringene til de lokale tilpasningene.

– Veilederen gjelder for alle de forskjellige variantene vi har av bookbare turer for Svalbard, og så må bedriftene tilpasse den til sin virksomhet, sier Strømnes.

Det er varslet pressekonferanse med næringsminister Iselin Nybø i løpet av uken. «Når det gjelder hvilke råd som vil gjelde for ferie- og fritidsreiser så vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeide nye råd for fritidsreiser som skal gjelde fra 1. juni. Disse rådene vil komme senest 15. mai», skriver regjeringen på sine nettsider.

– Er du fremdeles optimistisk angående å få en dato denne uken?

– Ja, man kan ikke miste håpet. Det er et skudd for baugen at man ikke fikk en dato i dag, men man må lempe på mer kull og kjøre videre, sier Strømnes.

Powered by Labrador CMS